Een straatmuzikant voor de Stopera in Amsterdam.  Beeld ANP
Een straatmuzikant voor de Stopera in Amsterdam.Beeld ANP

Veldonderzoek

Straatmuzikanten profiteren van zondags religieus gevoel

Hanne Obbink

Het is een restantje religieus bewustzijn, zegt de onderzoeker: het winkelend publiek is ’s zondags meer geneigd om geld te geven aan straatmuzikanten dan doordeweeks. De kerkdienst slaan veel mensen over, en de collecte dus ook, maar de zondag is nog steeds de dag van ‘empathie, compassie en schuldgevoel’, vermoedt Samuel Stäbler, die aan de Tilburgse universiteit onderzoek doet naar marketing. Door de week haalt een straatmuzikant gemiddeld 23 euro per uur op, op zondag 35 euro.

Stäbler deed drie maanden veldonderzoek in Keulen en betrok daar 72 straatmuzikanten en 80.000 voorbijgangers bij. Dat levert best wat tips voor de muzikant op. Speel geen pop of jazz bijvoorbeeld, maar klassiek; dan gaan de verdiensten omhoog van 23 naar 27 euro. Of: ga spelen als het koud is, dat wekt de sympathie van voorbijgangers. Nog beter: stuur je kinderen de straat op. Die halen zomaar 45 euro op.

Guller met kerst

Van jongeren moeten straatmuzikanten het niet hebben, en van mannen minder dan van vrouwen. En mensen in gezelschap zijn guller. “Die willen een goede indruk maken op elkaar”, zegt Stäbler.

En ja, ook de kwaliteit van de muziek doet ertoe. Hoewel? Zelf gaat Stäbler elk jaar op 24 december de straat op, op een YouTube-filmpje is daar iets van te zien en te horen. Maar liefst 50 euro per uur is voor Stäbler niet ongewoon. Dat móet haast wel aan het naderen van kerst liggen.

Lees ook:

Hulpsinterklazen hebben haast: de pakjes moeten binnen zijn voor de lockdown

Tal van winkelaars spoeden zich vanmiddag door de straten van Haarlem. Ze proberen hun pakjes binnen te krijgen vóór een eventuele lockdown en online drukte roet in het eten gooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden