Stilte voor de storm: nog weinig extra bedrijven failliet gegaan dit jaar

De eerste theaters in Nederland hebben hun faillissement aangevraagd vanwege de coronacrisis. Theater De Weijer in Boxmeer was het eerste podium dat het hoofd door de coronasluiting financieel niet meer boven water kan houden. Beeld ANP
De eerste theaters in Nederland hebben hun faillissement aangevraagd vanwege de coronacrisis. Theater De Weijer in Boxmeer was het eerste podium dat het hoofd door de coronasluiting financieel niet meer boven water kan houden.Beeld ANP

De coronacrisis doet zich nog niet zo gelden in het aantal faillissementen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Maar dat komt waarschijnlijk nog wel.

Vooralsnog valt het aantal faillissementen mee sinds de coronacrisis begin dit jaar haar intrede deed. Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar steeg dat aantal in 2020 met 5 procent, en het absolute aantal omgevallen bedrijven ligt nog altijd ver onder dat van 2015 en 2016. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over het aantal ‘stoppers’ en ‘starters’ van de Kamer van Koophandel (KvK).

Het lijkt een stilte voor de storm. Onlangs voorspelden afzonderlijk kredietverzekeraar Coface en ING een grote toename in faillissementen vanaf dit najaar en volgend jaar. Dat komt doordat de crisis voor sommige sectoren met vertraging doorwerkt, en ook doordat het überhaupt even duurt voor een bedrijf in moeilijkheden door een rechter failliet verklaard kan worden. ING schatte eerder deze week dat er in 2020 40 procent meer faillissementen zullen zijn ten opzichte van vorig jaar.

Meeste faillissementen niet altijd bij hardst getroffen sectoren

Ja, de horeca en detailhandel zijn twee van de hardst getroffen sectoren in de coronacrisis, maar nee, dat betekent niet per se dat daar de meeste faillissementen gaan vallen. Dat stelt ING in een rapport dat de bank eerder deze week presenteerde. Bedrijven uit die sectoren hebben minder kapitaalgoederen (denk aan grote machines of vrachtwagens) zodat het voor schuldeisers minder aantrekkelijk is om een faillissement af te dwingen. Volgens ING bleek ook uit de vorige crisis dat horeca- en detailhandelbedrijven vaker ‘geordend’ kunnen stoppen met hun zaak, in plaats van failliet te gaan. Dat geldt dus minder voor kapitaalintensieve sectoren zoals de industrie. Verder speelt bij een dreigend faillissement ook mee hoe makkelijk een bedrijf op- en af kan schalen, stelt de bank. Flexibiliteit kan een redding zijn.

Uit de harde cijfers van de KvK blijkt dus dat de eerste helft van dit jaar daar nog niet zo aan bijdraagt. De faillissementen (1603 tussen januari en juni) maken deel uit van de totale groep stoppende bedrijven. In totaal betreft dat dit jaar tot nu toe 78.293 ondernemers, tegen 62.872 in diezelfde periode van 2019. Dat is een grote stijging van 25 procent, al zitten daar ook slapende bedrijven tussen. De KvK haalt af en toe de bezem door haar bestanden en verwijdert bedrijven die na controle inactief blijken te zijn.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Zelfstandigen

Het zijn vooral (parttime-)zelfstandigen die er onlangs de brui aan gaven. Alle sectoren kenden de afgelopen kwartalen meer stoppers dan in het jaar ervoor, op een kleine afname in de financiële sector na.

Opvallend is het verschil tussen de provincies. In Friesland en Drenthe stopten er liefst 40 procent méér bedrijven dan vorig jaar, veel meer dus dan dat landelijk gemiddelde van 25 procent. Daarvoor geeft het KvK geen verklaring, zegt een woordvoerder. “Wij presenteren de cijfers zoals ze zijn. We onthouden ons liever van duiding daarover.”

Opvallend, ook, is dat juist in juni weer veel mensen een nieuw bedrijf zijn begonnen. Nadat april en mei respectievelijk goed waren voor 34 en 11 procent minder startende bedrijven, is er in juni juist opleving van 20 procent vergeleken met diezelfde maanden in 2019.

Lees ook:

Coronasteun blijkt voor kleine bedrijven een wassen neus te zijn

Het midden- en kleinbedrijf heeft het moeilijk tijdens de coronacrisis. De overheidssteun blijkt niet voldoende.

Er rolt vanaf dit najaar een golf aan faillissementen door Nederland

Als gevolg van de coronacrisis schiet het aantal faillissementen omhoog na de zomer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden