Jaarverslag De Nederlandsche Bank

Stevige buffers helpen bij het opvangen van ‘harde klap’, zegt DNB

DNB-president Klaas Knot. Beeld ANP

De coronacrisis deelt een ‘harde klap’ uit aan de economie. Maar met een juiste aanpak is de duur van de dip te beperken, zegt De Nederlandsche Bank.

Brexit? Handelsoorlogen? Tariefmuren? Waarom kwamen die zaken vorig jaar zo vaak in het nieuws? Waarom maakte bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB) zich er druk om? En de poortwachterfunctie van banken? Wat was dat ook al weer?

O ja, de brexit, de handelsoorlogen en de tariefmuren vormden een bedreiging van de groei van de Nederlandse economie, een groei die ook al werd bedreigd doordat de wereldeconomie wat minder groei vertoonde. En die poortwachterfunctie? O ja. Banken moesten meer zicht krijgen op hun klanten en op hun transacties. Om de strijd tegen het witwassen van geld beter te kunnen voeren en de financiering van terroristische activiteiten te voorkomen. En om meer zicht te krijgen op de risico’s die dubieuze klanten met zich meebrengen. Het vervullen van die poortwachterfunctie door banken was vorig jaar, wat je noemt, een ding. Banken namen er duizenden extra personeelsleden voor aan.

En nu? Wie heeft het nog over brexit, tariefmuren en poortwachters? Ja, De Nederlandsche Bank heeft het erover: in zijn jaarverslag over 2019 dat vrijdag verscheen. Logisch, want die dingen speelden toen. Nu nog trouwens. Maar niemand die het erover heeft. Het gaat nu alleen over het nieuwe coronavirus en de economische gevolgen daarvan. Het virus haalde nog net het voorwoord van het jaarverslag van DNB. “Op korte termijn verdient de bestrijding van het coronavirus en het beperken van de economische gevolgen van de virusuitbraak prioriteit”, staat er. En: “Op het moment van schrijven is te weinig informatie beschikbaar over de omvang en de duur van de uitbraak om de effecten ervan op zinvolle wijze te kwantificeren, maar dat de uitbraak de wereldeconomie fors zal raken, staat vast.”

Presentatie van het jaarverslag

En dus ging het vrijdag, bij de presentatie van het jaarverslag van DNB, ook alleen over de coronacrisis die de wereld in een paar weken veranderde. Dat die crisis een ‘harde klap’ betekent voor de economie, staat voor DNB-president Klaas Knot vast, maar hoe hard? Dat weet ook hij niet, al bieden de eerste cijfers uit China, waar de uitbraak van het virus begon, weinig hoop. Daar daalden de uitgaven van consumenten met 20 tot 25 procent, viel de industriële productie met 15 procent terug en kromp de economie ergens tussen de 4 en 9 procent. In pre-coronatijden bedroeg die groei een procent of 6.

Een paar voordelen heeft Nederland wel. De overheid staat er financieel goed voor – en heeft dus ruimte voor extra uitgaven om burgers en bedrijven te steunen – en de Nederlandse banken ook. Hun buffers zijn volgens Knot groter dan die van veel buitenlandse banken en dat geldt ook nu de Nederlandse banken tijdelijk lagere buffers mogen aanhouden. Dat is nodig omdat veel bedrijven snel behoefte hebben aan geld. Ze hebben minder, weinig of zelfs geen inkomsten, terwijl veel kosten gewoon doorlopen. Knot benadrukte wel dat die lagere buffers wat hem betreft een tijdelijke zaak zijn: als de coronacrisis is uitgewoed, moeten de buffers weer verhoogd.

Kredietverleningsgolf

Voor DNB zelf heeft de coronacrisis ook gevolgen. De bank zal de kredietverlening scherper volgen en ook goed kijken of afgegeven garanties op leningen wel deugen. De kans bestaat immers dat er in de aankomende kredietverleningsgolf het nodige misgaat of dat er misbruik zal worden gemaakt van de versoepelde voorwaarden voor kredietverlening. 

DNB wil ook nagaan of het werken vanuit huis – veel medewerkers van banken en andere financiële instellingen werken nu thuis – wel veilig genoeg is. Hoe DNB die extra’s controles gaat aanpakken en hoeveel mensen dat gaan doen, is nog niet bekend. Daar studeert de leiding nog op. Dat de DNB daardoor voor andere zaken minder tijd zal hebben, staat ook vast, maar ook daarin is een keuze nog niet gemaakt. Knot tenslotte: “We krijgen te maken met een stevige dip. Als we die goed managen, kunnen we duur van de dip beperken.”

Lees ook: 
In veel economische scenario’s groeit de economie volgend jaar weer

De economie gaat door een diep dal. Maar volgend jaar is er mogelijk weer groei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden