Compensatie

Steeds meer werknemers worden gecompenseerd voor thuiswerken

Een werknemer doet een videovergadering vanaf de bank bij haar thuis. Vanwege de coronacrisis werken steeds meer mensen vanuit huis, maar de werkplek thuis is niet altijd geschikt.  Beeld ANP, Remko de Waal
Een werknemer doet een videovergadering vanaf de bank bij haar thuis. Vanwege de coronacrisis werken steeds meer mensen vanuit huis, maar de werkplek thuis is niet altijd geschikt.Beeld ANP, Remko de Waal

Steeds meer werknemers krijgen een compensatie voor de kosten van het thuiswerken van hun werkgever. 

Thuiswerken is de norm, nu het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft toenemen. Daardoor is het ook vaker onderdeel van gesprek bij cao-onderhandelingen. Zo krijgen de 40.000 medewerkers van Nederlandse callcenters binnenkort minstens 25 euro per maand wanneer ze fulltime thuis werken.

Volgens FNV-bestuurder Elly Heemskerk hebben sommige kleinere callcenters de huren van hun kantoren opgezegd, om geld te besparen. De werkgever moet dan nu voor een goede werkplek thuis zorgen, vindt de vakbond. Zeker bij mensen die maar iets meer dan het minimumloon verdienen. “Die hebben thuis vaak geen goede werkplek.” FNV wijst erop dat een slechte werkhouding kan leiden tot lichamelijke klachten.

Maandag werd bekend dat medewerkers van waterschappen een thuiswerkbudget krijgen. Dat bedraagt 3 euro per volledige thuiswerkdag. Elke medewerker ontvangt daarvoor in 2020 een bedrag van 250 euro. Daarnaast is een budget van 600 euro per persoon beschikbaar voor de aanschaf van bijvoorbeeld een bureaustoel. 

Eerder werd al een thuiswerkvergoeding opgenomen in de nieuwe cao voor rijksambtenaren. Die medewerkers krijgen een compensatie van 363 euro voor het thuiswerken. Ook bij banken en verzekeraars wordt gesproken over thuiswerkvergoedingen. Zo ligt het onderwerp nu op tafel bij de cao-onderhandelingen met ING. Een aantal ondernemingen hebben de reiskostenvergoeding al omgezet naar een thuiswerkvergoeding, zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees: “Bij verzekeraar CZ krijgt iedereen bijvoorbeeld 50 euro per maand.”

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferde eerder dat het een werknemer gemiddeld 2 euro per dag kost om thuis te werken. Het gaat dan om uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Maar het Nibud rekende ook kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op bureau en stoel mee.

Lees ook:

Medewerkers callcenter komen door thuiswerken in de knel

Callcentermedewerkers die thuiswerken moeten aan hele strenge voorwaarden voldoen, meldt vakbond FNV

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden