Groei Luchthaven

Steeds meer vakantievliegers kiezen voor Maastricht

Vliegtuig van Corendon op luchthaven Maastricht Aachen  Beeld ANP
Vliegtuig van Corendon op luchthaven Maastricht AachenBeeld ANP

Luchthaven Maastricht Aachen groeit hard. In het tweede kwartaal van 2019 nam het aantal passagiers toe met ruim 50 procent.

Redactie

Welke luchthaven levert het minste gedoe en tijdverlies op: Schiphol of luchthaven Maastricht Aachen? De laatste, is de boodschap van reisorganisatie Corendon. Voor een reclamefilmpje organiseerde Corendon zelfs een wedstrijdje tussen twee koppels uit het Brabantse Boxtel, dat op gelijke afstand ligt van Schiphol en Maastricht. En jawel: het koppel dat via Maastricht vloog, had na aankomst slechts een kwartier nodig om te parkeren, in te checken en naar de gate te lopen, terwijl het koppel op Schiphol er anderhalf uur over deed.

Toen de opening van luchthaven Lelystad op de lange baan werd geschoven, besloot de reisorganisatie de Limburgse luchthaven te omarmen. En dat is terug te zien in de cijfers, zo blijkt uit een publicatie van het CBS. Het aantal passagiers dat via luchthaven Maastricht Aachen reist, steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 54 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar 128.000. Dat aantal is voor Schiphol, dat in het tweede kwartaal 19 miljoen passagiers vervoerde, natuurlijk een lachertje, maar het lijkt er wel op dat luchthaven Maastricht Aachen steeds populairder wordt.

De groei op Schiphol vlakt af. Het aantal passagiers groeide nog wel met 1,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018, maar de groei is minder sterk dan voorheen. Geen wonder, want Schiphol zit aan het plafond van 500.000 vliegbewegingen. In het eerste half jaar van 2019 waren er op Schiphol met ruim 240.000 zelfs wat minder vliegbewegingen dan in het eerste half jaar van 2018.

In totaal vlogen er in het tweede kwartaal van 2019 bijna 21,8 miljoen passagiers via Nederlandse luchthavens. Dat was 2,7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Bijna negen op de tien passagiers reisden via Schiphol. Luchthaven Eindhoven, de tweede luchthaven in aantal passagiers, zag 1,9 miljoen reizigers aankomen en vertrekken. Dat was 12,5 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2018. Boxtel ligt slechts op een halfuurtje rijden van Eindhoven. Grote kans dat de reislustige koppels uit Boxtel zowel Schiphol als Maastricht niet eens overwegen maar voor luchthaven Eindhoven kiezen.

Lees ook:

De kans is klein dat deze regering nog beslist over de opening van Lelystad Airport

Brussel geeft groen licht voor Lelystad Airport, maar dat betekent niet dat ook de Tweede Kamer akkoord gaat met de opening van de vakantieluchthaven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden