Nieuwe wet

Statiegeld op blikjes mag van Raad van State later worden ingevoerd

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De invoering van statiegeld op blikjes hoeft niet op 1 januari van kracht te zijn. 1 april is ook goed, vindt de hoogste bestuursrechter.

Joost van Velzen

Producenten, supermarkten en importeurs van blikjes krijgen nog even de tijd voordat het systeem van statiegeld op blikjes van kracht is. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu wilde die laten ingaan per 1 januari voor blikjes bier en frisdrank, maar producenten en importeurs, verenigd in Stichting Afvalfonds Verpakkingen, kwamen daartegen in het geweer. Volgens hen zijn er dan nog niet genoeg machines in omloop die het innemen van blikjes automatisch kunnen doen. Daarnaast zijn er ook IT-problemen rond het statiegeldsysteem.

De Raad van State ging daarin mee. Handmatige inname door supermarkten zou tot grote praktische problemen leiden, redeneerde de bestuursrechter. Dan is het niet redelijk om preventieve dwangsommen op te leggen, zoals de staatssecretaris wilde. Ze mag dat nu pas doen vanaf 1 april. Tot die tijd dat de regeling dus niet worden afgedwongen.

Het Afvalfonds Verpakkingen vindt het ‘prettig’ dat de bestuursrechter snel uitspraak heeft gedaan. “En we zijn blij dat hij het algemeen belang heeft laten prevaleren. De uitspraak geeft duidelijkheid en rust voor iedereen en met name voor de consument”, zegt Hester Klein Lankhorst, algemeen-directeur van de organisatie.

Twee jaar lang de tijd gehad

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux zegt dat het bedrijfsleven twee jaar lang de tijd heeft gehad om het systeem in te voeren. “Statiegeldlanden zetten in de regel in één jaar tijd een geheel nieuw systeem op. Deze vertraging is een absolute wanprestatie van het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus de organisatie.

Ook staatssecretaris Heijnen meende dat producenten lang genoeg de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de nieuwe wet. Een dag voor de uitspraak van de Raad van State zei ze nog dat het statiegeldsysteem voor blikjes ‘gewoon op 31 december’ zou ingaan.

Lees ook:

Uitstel van statiegeld op blikjes is ‘een middelvinger naar de overheid’

Uitstel van statiegeld op blikjes is onzin, stelt Recycling Netwerk Benelux. De Raad van State oordeelt donderdag of de preventieve dwangsom voor het Afvalfonds terecht is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden