Loonsverhoging

Stakingen in de metaalsector van tafel na nieuwe cao

Een erkende installateur is bezig met het installeren van een warmtepomp bij een verwarmingsketel. Beeld ANP

De stakingen in de metaal en technieksector zijn van de baan. Vakbonden en werkgevers wisten donderdagavond tot elkaar te komen en een nieuwe cao af te spreken voor de 300.000 medewerkers in ongeveer 27.500 bedrijven in de installatiebranche, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud- en zilvernijverheid. Ze krijgen in 28 maanden bijna 8 procent loonsverhoging, aldus vakbond FNV en CNV in een verklaring. 

Een van de grootste branches is ontsnapt aan een nieuwe periode van onrust en acties, benadrukt CNV. “Eindelijk bleken de werkgevers dan toch bereid om stappen te zetten”, zegt onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen. “Het resultaat is een goed akkoord, waarin de ontwikkeling van werknemers een belangrijke rol speelt.”

De onderhandelingen liepen op 5 juni vast. Na een succesvolle actie op 28 juni dreigden er nieuwe acties volgende week. Deze worden nu opgeschort. De nieuwe cao in de metaal en techniek, in de volksmond de ‘kleinmetaal’, zijn onder meer afspraken gemaakt over scholing, hogere lonen en een generatiepact. Werknemers hebben vanaf 60 jaar recht op deelname aan de variant om 80 procent te werken, met 90 procent loon en 100 procent pensioenopbouw. Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal: “Op die manier kunnen ouderen eerder korter werken, zodat jongeren een vaste baan kunnen krijgen.”

Geld vrij voor scholing

De lonen in de sector gaan in drie stappen structureel omhoog. Eind dit jaar komt er 3,5 procent bij en nogmaals op 1 juli 2020. In maart 2021 volgt er een stijging van 0,93 procent en in februari 2021 is er een eenmalige bruto uitkering van 306 euro.

Tijdens de onderhandelingen heeft CNV Vakmensen gehamerd op het belang van scholing. “Daar maken we opnieuw geld voor vrij”, zegt Hietkamp. “Er komen opnieuw zo’n duizend vouchers beschikbaar van maximaal 1500 euro. Ook een deel van de uitzendkrachten kan hier een beroep op doen.”

Verder is onder meer afgesproken dat er een aparte loonschaal voor mbo-studenten die de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) volgen. “Zo laten we zien dat leren en ontwikkelen loont”, zegt Hietkamp. De scholingsdag voor deze mbo’ers (niveau 3 en 4) wordt doorbetaald.

Ook hebben de werkgevers volgens FNV Metaal de toezegging gedaan dat vijfduizend flexwerkers een vast contract krijgen. Van Stigt: “De sector is door dit pakket aantrekkelijker geworden voor personeel, en dat is hard nodig in deze tijden van grote tekorten aan technische mensen.” FNV kan het niet laten ook een sneer uit te delen aan de werkgevers in hun persbericht. In de opsomming van de successen van deze cao staat tot slot: ‘En talloze verslechteringsvoorstellen van de werkgevers gaan niet door.’

Lees ook: 

De vakbonden verwachten vrijdag 2000 metaalstakers.

Loodgieters, installateurs en anderen in de kleinmetaal gaan staken. Vakbond FNV denkt vrijdag zo’n 2000 mensen op de been te brengen. Een waarschuwingsstaking, noemt de bond het.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden