Veiligheid

Staatssecretaris Van Ark pleit voor een drugstest op de werkvloer, FNV vindt het een ‘ridicuul plan’

Een speeksel drugstest.  Beeld Michael Galiart
Een speeksel drugstest.Beeld Michael Galiart

Als het aan staatssecretaris Tamara van Ark (sociale zaken) ligt, mogen meer bedrijven hun werknemers gaan controleren op gebruik van drugs en alcohol. Ze wil zo’n test nu met name voor de chemische industrie, maar ze sluit voor de toekomst ook andere sectoren niet uit.

Redactie Trouw

Een test is belangrijk bij een gevaarlijke baan, meent de staatssecretaris. Nu mag zo’n onderzoek alleen bij bepaalde beroepen, zoals piloten, kapiteins, machinisten en trambestuurders.

Waar werknemers onder invloed van alcohol of drugs een risico voor de veiligheid zijn, moeten zij van de werkvloer kunnen worden geweerd, vindt Van Ark. Niet alleen voor hun eigen veiligheid, maar ook voor die van hun collega’s. “Dit gedrag hoort niet thuis op de werkvloer.” Ze bekijkt of bij zo’n vierhonderd bedrijven, waar een groot risico bestaat op een zwaar ongeval, werknemers getest kunnen worden. Deze ondernemingen werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen en een incident hier kan grote gevolgen hebben.

Afname van een drugs- of alcoholtest op het werk is strikt beperkt omdat de werkgever door het afnemen van een alcohol- en drugstest bijzondere medische persoonsgegevens krijgt. De Autoriteit Persoonsgegevens, die over de bescherming van de privacy gaat, benadrukt dat een test alleen mag als het wettelijk is geregeld.

Aantasting van basale grondrechten

Vakbond FNV vindt het een ridicuul plan, dat zo snel mogelijk van tafel moet. Zomaar tests invoeren tast namelijk basale grondrechten op privacy en lichamelijke integriteit aan, schrijft de vakbond in een brief aan de staatssecretaris.

FNV-vicevoorzitter Kitty de Jong vindt dat de bewindsvrouw haar plannen slecht heeft onderbouwd. “Er zijn geen cijfers en gegevens die duidelijk maken dat er sprake is van een reëel probleem”, aldus­­ De Jong.

Reageren op de onderbuik

“De plannen zijn gebaseerd op borrelpraat. Hier wordt een beeld geschetst alsof werkend Nederland elke ochtend half beschonken en onder invloed van drugs naar het werk gaat.” FNV roept de staatssecretaris op de brief in te trekken en zo snel mogelijk met de sociale partners om de tafel te gaan. “Deze plannen verhogen de veiligheid helemaal niet. De staatssecretaris kan beter maatregelen nemen die met feiten zijn onderbouwd op het gebied van preventie, veiligheid en beroepsziekten, dan reageren op de onderbuik van werkgevers”, meent De Jong.

Werkgevers zijn juist blij met de plannen. “Wij hopen dat dat snel geregeld kan worden en dat het administratief allemaal ook niet te ingewikkeld wordt voor bedrijven”, reageren werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

Lees ook:

De doe-het-zelfdrugstest: nuttig of bevoogdend?

Met een doe-het-zelf drugstest kunnen ouders hun pubers controleren. Volgens de fabrikant is de test het begin van een goed gesprek. Is dat aannemelijk?

Inspectie SZW: Winst gaat nog te vaak boven veiligheid

In 2016 nam het aantal ongelukken op de werkvloer toe met 16 procent. Daardoor kwamen 70 werknemers ’s avonds niet meer thuis. “Het zijn werknemers die de ultieme prijs betaalden voor vaak onnodige fouten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden