Kunstmatige intelligentie

Slimme bril van Microsoft wijst Amerikaanse militairen de weg

Soldaten trainen met een prototype van de militaire bril van Microsoft, bij Fort Pickett, Blackstone, Virginia. De foto is gemaakt door het Amerikaanse leger.  Beeld AFP
Soldaten trainen met een prototype van de militaire bril van Microsoft, bij Fort Pickett, Blackstone, Virginia. De foto is gemaakt door het Amerikaanse leger.Beeld AFP

Microsoft gaat ‘slimme brillen’ leveren aan het Amerikaanse leger. Eerder sleepte het techconcern al een groot cloud-contract binnen van het Pentagon.

Hans Nauta

Microsoft gaat het Amerikaanse leger slimme brillen leveren die militairen tijdens een missie helpen om de weg te vinden. Ze kunnen ook de afstand tot een kameraad of een vijand meten, ook ‘s nachts. Volgens het Amerikaanse concern zijn er vele scenario’s denkbaar waarbij deze technologie soldaten helpt om te overleven of effectiever te zijn in een conflict.

Het contract heeft een looptijd van tien jaar en een waarde van bijna 22 miljard dollar. Twee jaar terug sleepte Microsoft al een groot contract binnen van het ministerie van defensie, om clouddiensten te leveren aan het Pentagon. Dat zogenoemde Jedi-project had een waarde van 10 miljard dollar in tien jaar tijd en ging ten koste van concurrent Amazon. Ook heeft Microsoft in 2019 de nieuwe kantoorsystemen voor het Pentagon geleverd.

Perspectief doet aan Robocop denken

De militaire bril is gebaseerd op de vrij verkrijgbare Hololens van Microsoft, die visuele informatie toevoegt aan de werkelijkheid. De afgelopen twee jaar heeft Microsoft met het Amerikaanse leger aan een militair prototype gewerkt. De bril heeft een robuust en stofbestendig ontwerp gekregen. Nu is er groen licht gekomen voor de daadwerkelijke productie en voor het gebruik tijdens militaire missies.

De bril wordt aangesloten op datacenters van Microsoft, waar de beeldanalyse kan plaatsvinden, waarna informatie wordt teruggestuurd naar de militair. Die krijgt een perspectief dat aan Paul Verhoevens filmpersonage Robocop doet denken.

Er zijn ook vreedzame toepassingen voor de Hololens, zoals in de operatiekamer. Deze week is in Zwitserland onderzoek gepubliceerd naar het gebruik van de Hololens tijdens de verwijdering van een tumor aan de oorspeekselklier. Van MRI-foto’s werd eerst een 3D-beeld gemaakt. De Hololens toonde dat als een hologram aan de chirurg. Operaties worden zo veiliger, concludeerden de onderzoekers. Verder werken Facebook en het bedrijf achter Pokémon Go momenteel aan slimme brillen voor consumenten.

Open brief met bezwaren

Als het aan sommige werknemers van Microsoft ligt, ontwikkelt hun bedrijf uitsluitend zulke civiele toepassingen. ‘Gebruik de Hololens voor het goede, niet voor oorlog’, schreven werknemers twee jaar terug boven een open brief met hun bezwaren. Ze weigerden om technologie voor oorlogsvoering te creëren en militairen ‘dodelijker’ te maken. “We hebben niet onze handtekening gezet om wapens te ontwikkelen.”

President Brad Smith van Microsoft reageerde dat de mensen die de Verenigde Staten verdedigen toegang moeten hebben tot de beste technologie. Wie gewetensbezwaren heeft, kan overplaatsing aanvragen binnen het bedrijf.

Kunstmatige intelligentie zorgt voor ethische vraagstukken, erkende Smith. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van autonome wapens, die zonder tussenkomst van een mens kunnen vechten en doden. “Geen militair in de wereld wil wakker worden en ontdekken dat machines een oorlog zijn begonnen”, schreef Smith. Om dat te voorkomen en een wijze discussie te kunnen voeren, moet de techsector zich niet afzijdig houden, vindt hij.

In Nederland heeft vredesorganisatie PAX staten opgeroepen om internationale afspraken te maken over militaire toepassingen van kunstmatige intelligentie, en volledig autonome wapens - zoals dodelijke robots - te verbieden. “Commerciële techbedrijven zouden niet moeten meewerken aan het ontwikkelen van deze wapens.”

Lees ook:

Amazon laat Microsoft er niet zomaar met de hoofdprijs vandoor gaan in de slag om het Pentagon

Microsoft won een contract van 10 miljard dollar bij het Ame­ri­­kaanse leger. Amazon vindt dat oneerlijk en gaat in beroep tegen de aanbesteding.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden