Coronacrisis

Slechts één klant zorgt voor een enorme tegenvaller bij ABN Amro

null Beeld Reuters, Piroschka van de Wouw
Beeld Reuters, Piroschka van de Wouw

ABN Amro boekt een eenmalig verlies van 183 miljoen euro.

ANP

ABN Amro neemt in het eerste kwartaal van dit jaar een eenmalig verlies van ongeveer 200 miljoen dollar (183 miljoen euro) op in de boekhouding. Dit vanwege problemen bij zijn clearingsbank in de Verenigde Staten. Een niet nader genoemde klant van ABN Amro Clearing kwam in de problemen door de ongekende volumes en schommelingen op de financiële markten sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Deze klant had een specifieke strategie bij het handelen in Amerikaanse opties en futures, maar was niet in staat om aan de minimumvereisten voor risico- en margedekking te voldoen. ABN Amro wijt dat aan de stress op de markten. Om verdere verliezen te voorkomen, besloot de clearingbank van ABN Amro de posities van deze klant te sluiten.

Eerder ging het fout in Chicago

ABN Amro Clearing bedient professionele klanten die actief zijn op financiële markten wereldwijd. Eerder trof de clearingbank een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC van ruim een half miljoen euro. Het kantoor in Chicago had regels geschonden rond de handel met Amerikaanse aandelen in buitenlandse bedrijven, stelde de toezichthouder vast.

Die kwestie draaide om zogeheten ADR’s, oftewel in de Verenigde Staten te verhandelen aandelen van buitenlandse bedrijven. Voor die aandelen is het doorgaans nodig om ook de daadwerkelijke aandelen in bezit te hebben, maar ook zonder die aandelen is het mogelijk ADR’s uit te geven. In dat geval moeten de ontvangende handelaren evenveel buitenlandse aandelen hebben als ADR’s en goede afspraken hebben met depotbanken.

ABN Amro Clearing Chicago leende volgens toezichthouder SEC dit soort zogenoemde vooraf vrijgegeven ADR’s van aandelenhandelaren, terwijl duidelijk was dat die niet de benodigde aandelen bezaten. ABN Amro Clearing kocht met de boete van 586.000 dollar (535.315 euro) verdere vervolging af. De financieel dienstverlener erkende daarmee echter niet fout te hebben gehandeld, maar ontkende het ook niet. (ANP)

Lees ook:

ABN schikte heimelijk met Italië in 2010

ABN Amro schikte in 2010 voor een onbekend miljoenenbedrag met de Italiaanse overheid. Italië had destijds een ‘vergevorderd’ onderzoek lopen naar mogelijke belastingfraude door Fortis, de bank waarmee staatsbank ABN Amro toen net was gefuseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden