Asbest

Slachtoffers beroepsziekten vanaf 2023 eenmalig gecompenseerd

Asbestverwijdering. Beeld ANP / Julius Schrank
Asbestverwijdering.Beeld ANP / Julius Schrank

Mensen die met schadelijke stoffen werkten en daarvan ziek zijn geworden, kunnen vanaf 1 januari 2023 aanspraak maken op een eenmalige vergoeding.

Redactie economie

De regeling start met drie beroepsziekten, te weten longkanker door asbest, allergische astma en OPS, ook wel schildersziekte genoemd. Dat meldt minister Karien van Gennip van sociale zaken maandag schriftelijk aan de Tweede Kamer. “Deze regeling biedt deze slachtoffers middels een eenmalige financiële tegemoetkoming een maatschappelijk erkenning voor hun beroepsziekte”, aldus de minister.

Mensen die kampen met een van de genoemde beroepsziekten hebben even moeten wachten op compensatie. De speciale regeling had namelijk op 1 juli moeten ingaan, maar werd uitgesteld. Om aanvragen van slachtoffers ‘snel, zorgvuldig en laagdrempelig af te handelen’ riepen partijen die de regeling moeten uitvoeren de minister op om te wachten.

De minister noemt het “positief” dat er met de regeling “eindelijk een tegemoetkoming komt voor slachtoffers van longkanker door asbest”. Deze groep valt buiten de huidige compensatieregeling voor asbestslachtoffers. Voor mensen met de schildersziekte was er al een regeling. Die wordt nu voortgezet. Ook wordt deze groep uitgebreid met zzp’ers, meldt Van Gennip.

Ook voor mensen die al lange tijd ziek zijn

De regeling gaat niet alleen gelden voor nieuw geconstateerde beroepsziekten, maar staat ook open voor aanvragers van wie al langer geleden is vastgesteld dat zij lijden aan een stoffengerelateerde beroepsziekte.

Wanneer de compensatieregeling eenmaal op gang is, en ‘duidelijk is dat dit verantwoord kan’, worden geleidelijk meer beroepsziekten toegevoegd, schrijft Van Gennip. Daarvoor is nog wel het een en ander nodig, zoals voldoende experts én een protocol waarmee op individueel niveau kan worden vastgesteld dat een aanvrager de betreffende ziekte heeft én dat die is ontstaan door het werk. Vooral dat laatste is heel moeilijk te bewijzen.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke Stoffen (ISBG) en het samenwerkingsverband Landelijk Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten (Lexces) gaan gezamenlijk de regeling uitvoeren.

Lees ook:
‘Ze gaan toch dood, denkt de staat zeker’

Klaas Jasperse is het eerste asbestslachtoffer dat de staat aanspreekt op nalatigheid. ‘Er is door de Nederlandse overheid niks gedaan om ons te beschermen tegen de risico’s van asbest.’

Commissie: snelle compensatie voor werkende met beroepsziekte

Mensen die ziek zijn geworden door werk waarbij ze zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen, moeten “snel en zonder hoge drempels” een beroep kunnen doen op een financiële tegemoetkoming. Dat zegt een commissie die hier onderzoek naar heeft gedaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden