Coronacrisis

Sinds ‘zwarte maandag’ ging het niet meer zo slecht op de beurs als nu

Een handelaar op de beursvloer in New York. Beeld AFP
Een handelaar op de beursvloer in New York.Beeld AFP

De Europese Centrale Bank neemt maatregelen om banken en bedrijven te steunen. Aandelenkoersen dalen ongekend hard.

Koos Schwartz

De effectenbeurzen beleefden donderdag een van hun zwartste dagen ooit. Van Tokio tot Londen en later tot New York kelderden de aandelenkoersen op een zelden vertoonde manier. De graadmeters van de belangrijkste Europese beurzen verloren 8,7 (Londen) tot bijna 17 procent (Milaan). De maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) aankondigde om banken, bedrijven en burgers te ondersteunen, maakten op beleggers geen indruk. Sterker nog: na de bekendmaking van de steunplannen door ECB-president Christine Lagarde daalden de koersen in Europa nog verder.

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter voor de gang van zaken op de Amsterdamse beurs, verloor 10,75 procent, en beleefde daarmee zijn op een na slechtste dag ooit. Alleen op 19 oktober 1987 (‘zwarte maandag’) ging het nog harder omlaag: 12 procent. De AEX-index, die het gewogen gemiddelde weergeeft van de 25 meest verhandelde aandelenfondsen, sloot op 432,10 punten, het laagste niveau sinds juli 2016.

Sinds midden februari, toen de index nog piekte op 629 punten, is de AEX met ruim 31 procent gedaald. Die daling is nog scherper dan die in 2008: toen verloor de index tussen half augustus en eind oktober, een periode van 2,5 maand, ruim 38 procent.

Een van de aanleidingen voor de koersval van donderdag was het besluit van de Amerikaanse president Trump om met ingang van vrijdag mensen uit 26 Europese landen de toegang tot de VS te ontzeggen. De dreiging dat na Italië ook andere landen ‘op slot’ gaan, speelde ook mee.

Ook in Amsterdam was het dweilen met de kraan open

Volgens Lagarde is het coronavirus ‘een grote schok’ voor de economie. Die schok komt op een moment dat de tijden van groei of uitbundige groei (Nederland) toch al voorbij zijn. In het laatste kwartaal groeide de economie van de landen met de euro nog maar met 0,1 procent. In Frankrijk en Italië was er zelfs lichte krimp. De coronacrisis komt daar nu nog bij.

Om de crisis enigszins te beteugelen en de kredietvoorziening op gang te houden, biedt de ECB banken de mogelijkheid om in sommige gevallen tegen zeer lage tarieven geld te lenen. Banken kunnen dan op hun beurt goedkope kredieten verstrekken aan bedrijven die door de coronacrisis worden getroffen. Lagarde noemde daarbij met name het midden- en kleinbedrijf. Banken hoeven ook een tijdje minder kapitaal achter de hand te houden dan de regels voorschrijven. Verder gaat de Centrale Bank nog eens voor 120 miljard euro aan obligaties opkopen. Ook daardoor krijgen banken meer ruimte om geld uit te lenen. Lagarde liet de rentestand ongemoeid. Op een renteverlaging was door beleggers wel gerekend, maar volgens Lagarde hebben de maatregelen waartoe de ECB besloot meer effect. De rente is in Europa al ongekend laag.

Op de Amsterdamse beurs was het dweilen met de kraan open. De koersen van banken en verzekeraars kregen een ongekende ram: ABN Amro verloor 21,2 procent, ING 19,4 procent, Aegon 21,5 procent en NN 17,9 procent. Ook Shell eindigde diep in het rood: min 15,9 procent. Spectaculair was ook het koersverlies van Unibail Rodamco, eigenaar van winkelcentra: 21,6 procent. Het aandeel Shell heeft in een maand tijd ruim 45 procent van zijn waarde verloren. ABN Amro, ING en Aegon zelfs meer dan de helft.

Lees ook:
Economische groei zwaar onder druk door corona en olie

Sinds de financiële crisis van 2008 kelderden de wereldwijde beurskoersen niet zo hard als maandag. Beleggers voorzien dat het nieuwe coronavirus grote economische gevolgen heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden