NieuwsUitvaart

Shoppen op internet voor een uitvaart? Dat kan lonen

null Beeld Hollandse Hoogte / Wiebe Kiestra Fotografie
Beeld Hollandse Hoogte / Wiebe Kiestra Fotografie

Online een grafkist bestellen of een begrafenis regelen? Internet zorgt voor lagere prijzen en transparantie.

Pieter Beens

De verkoop van grafkisten op Bol.com riep twee jaar geleden de nodige reacties op. Consumenten vonden het niet kunnen, uitvaartondernemers meenden dat consumenten echt deskundig advies nodig hebben. Nu zijn grafkisten niet meer te vinden op Nederlands grootste webwinkel, maar ondernemers in de uitvaartbranche bieden zelf wel steeds vaker online producten en diensten aan.

Websites zoals Trustoo.nl vergroten het bewustzijn onder consumenten en leiden tot lagere prijzen bij uitvaartondernemers, stelt Barend van de Kraats, samensteller van het jaarlijkse rapport ‘Stand van de Uitvaartbranche’. “De prijzen waren vaak nogal ondoorzichtig. Voorheen rekenden uitvaartondernemers bijvoorbeeld een opslag over een grafkist, maar door de openbaarheid op internet worden ze gedwongen wat met hun tarieven te doen. Consumenten die een kist of grafsteen rechtstreeks bij een leverancier kopen, zijn goedkoper uit.”

Budgetuitvaarten

Ook uitgever en ondernemer in de uitvaartbranche Peter van Schaik ziet de prijzen veranderen. In acht jaar tijd daalde de prijs van offertes die uitvaartondernemers via zijn vergelijkingswebsite uitvaartmarkt.nl aanbieden met meer dan de helft. Bij de goedkope budgetuitvaarten heeft hij de kosten zien halveren van acht- tot tienduizend euro naar vier- tot vijfduizend euro, soms zelfs drieduizend euro. De transparantie beïnvloedt de markt. “Tegenwoordig bieden ondernemers vaak drie prijsarrangementen aan waaruit consumenten kunnen kiezen, afhankelijk van hun wensen of budget.”

Naast het internet speelt ook de moordende concurrentie in de uitvaartbranche en de opkomst van budgetbedrijven een rol in de daling van de prijzen. Het aantal mensen dat een uitvaart helemaal zelf regelt, is volgens Van de Kraats en Van Schaik nog steeds ‘zeer beperkt’. Veel consumenten vergelijken wel tarieven, maar geven daarna toch de hele uitvaart uit handen.

Volgens Van Schaik zien consumenten die zelf een begrafenis via internet regelen vaak praktische zaken over het hoofd: “Veel mensen onderschatten wat er bij een uitvaart komt kijken. Dan vergeten ze bijvoorbeeld de rit met de rouwauto of volgauto, of bestellen ze een kist en komen er te laat achter dat hij te groot is voor de draai in de lift.” Daarnaast is de timing rond een sterfgeval een probleem. “Een kist durf je niet op het laatste moment te bestellen, want dan is hij er niet op tijd. Bestel je hem te vroeg, dan staat hij in de weg. Veel mensen hebben toch behoefte aan persoonlijk advies. Consumenten willen complexe producten die veel geld kosten het liefst eerst zelf zien.”

Lees ook:

Uitvaartbedrijf Yarden in financiële problemen door kostbare naturapolissen

Uitvaartverzorger Yarden is in zwaar weer geraakt. De buffers van de verzekeringstak zijn zo laag dat het ­bedrijf niet meer aan de wettelijke ­eisen dreigt te voldoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden