Uitstoot

Shell vergroent, maar pas echt na 2030

null Beeld AFP
Beeld AFP

Olie en vooral gas blijven de kurken waarop Shell drijft. Op de lange termijn gaat dat veranderen.

Koos Schwartz

Shell gaat vergroenen, maar hun uitstoot van broeikasgassen zal pas na het jaar 2030 fors verminderen. Shells gasproductie blijft nog jaren groeien en zijn olieproductie neemt tot 2030 maar een beetje af. Shell zal in 2030 wel veel minder ‘traditionele’ brandstoffen als benzine en diesel maken dan nu. Het concern zet in op waterstof en biobrandstoffen, maar is terughoudend met investeringen in grote wind- en zonneparken. Brood ziet Shell wel in de handel in stroom.

Dit zijn de kernpunten van de vergroeningsplannen die donderdag werden gepresenteerd door bestuursvoorzitter Ben van Beurden en financieel-directeur Jessica Uhl. Shell had al bekendgemaakt dat het in 2050 zelf netto geen broeikasgassen meer wil uitstoten. Tot verrassing van bijna alles en iedereen meldde Van Beurden dat dat doel ook geldt voor de gebruikers van Shells producten. Van alle uitstoot die Shell-producten veroorzaken, komt rond de 90 procent voor rekening van hun afnemers: automobilisten, vliegtuigmaatschappijen, energiecentrales, fabrieken. De belofte betekent dat het bedrijf in 2050 nog maar weinig fossiele brandstoffen zal oppompen, en weinig of geen producten als benzine zal maken.

Shells gasproductie gaat de komende tien jaar omhoog. Milieu-organisaties vinden dat een slechte zaak, maar volgens Shell is gas veel milieuvriendelijker dan kolen, zeker als er bij de winning en productie geen lekkages zijn. Shells olieproductie zal tot 2030 jaarlijks met 1 à 2 procent afnemen. Olie blijft volgens Van Beurden nog lang nodig en Shell heeft de opbrengsten daaruit, naar zijn zeggen, nodig om later ‘groene’ investeringen te kunnen doen. Vanaf 2025 stopt het bedrijf met het zoeken naar olie in gebieden waar het nu al niet zoekt. Van de circa 21 miljard dollar die Shell jaarlijks investeert zal zo’n 12 miljard richting olie- en gaswinning gaan.

Chemiepoot

Grotere veranderingen zijn er in de producten die het concern maakt. In 2030 zal de productie van traditionele brandstoffen als benzine en diesel meer dan gehalveerd zijn. Shell zal dan wel meer biobrandstoffen maken. Ook de chemiepoot breidt verder uit: het bedrijf wil ook meer plastic afval gaan verwerken.

Verder liften ze mee op de populariteit van stekkerauto’s. Shells arsenaal aan laadpalen gaat van 60.000 nu naar een half miljoen in 2025. Meer tankstations komen er ook: van 46.000 nu naar 55.000 in 2025. In die marketingpoot, waar ook de smeermiddelen voor auto’s en machines onder vallen, denkt Shell jaarlijks 3 miljard te investeren.

Iets minder geld stopt Shell de komende jaren in wat het ‘hernieuwbare bronnen en energie-oplossingen’ noemt. Daaronder vallen stroom (Shell wil in 2030 twee keer zo veel stroom verkopen als nu), waterstof (dat Shell als een belangrijk alternatief voor de huidige brandstoffen ziet) en natuurprojecten als de aanleg van bossen en het behoud van waterrijke gebieden. Die projecten leveren certificaten op die Shell kan verkopen aan bedrijven die zelf te veel broeikasgassen uitstoten. Waar Shell tot nu toe niet terugschrok voor grote olie- en gasprojecten, staat het niet te trappelen om in de toekomst in grote wind- en zonneparken te stappen. Investeringen daarin zijn niet uitgesloten, maar als daar geld in gestopt wordt, doet het dat vooral als financier, meldde Van Beurden. Liever handelt Shell in de groene stroom die de windparken zullen leveren.

Kritisch

Al met al denkt Shell zijn uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 20 procent te hebben beperkt, vergeleken met de uitstoot van 2016. Daarna gaat het harder: in 2035 moet de 45 procent zijn bereikt, in 2050 – of eerder – dus 100 procent. Milieuorganisatie Milieudefensie en Follow This, een groep aandeelhouders die pleit voor vergroening van Shell, reageerden kritisch. Zij vinden dat Shell tot 2030 te weinig doet om uitstoot van broeikasgassen te beperken en dat Shell daar te weinig in investeert. Waardering is er bij Follow This wel voor Shells streven om niet alleen zelf koolstofvrij te produceren, maar dat voornemen ook toe te passen op de gebruikers van hun producten.

Lees ook:

Shell gaat vergroenen. Maar hoe?

Shell zal in 2050 zelf geen broeikasgassen meer uitstoten. Het concern gaat vergroenen. Maar hoe? Beleggers raken bezorgd en roeren zich.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden