Winst

Shell boert weer goed en verhoogt dividend

Een onlangs geopende fabriek voor waterstof in Duitsland. Shell ziet waterstof als een van de alternatieven voor fossiele brandstoffen.  Beeld EPA
Een onlangs geopende fabriek voor waterstof in Duitsland. Shell ziet waterstof als een van de alternatieven voor fossiele brandstoffen.Beeld EPA

2021 is een lucratief jaar voor Shell. Shells aandeelhouders gaan daarvan profiteren.

Bij Shell loopt het geld weer flink binnen en de aandeelhouders gaan daarvan profiteren. Shell verhoogt zijn dividend en koopt dit jaar ook nog eigen aandelen in. Daarmee stut het zijn aandelenkoers. Het olieconcern komt met zijn geste nadat het ruim een jaar geleden zijn dividend, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, had verlaagd: van 0,47 dollarcent per kwartaal per aandeel naar 0,16 dollarcent.

In de maanden daarna verhoogde Shell zijn dividend een beetje, maar nu geeft de Shell-leiding er een flinke klap op: vanaf het tweede kwartaal wordt 0,24 dollarcent per aandeel uitbetaald. Dat betekent dat Shell per kwartaal ongeveer 2 miljard dollar extra aan dividend zal uitkeren. Voor de inkoop van eigen aandelen trekt Shell dit jaar ook twee miljard uit. Twee miljard is grofweg ook het bedrag dat Shell dit jaar denkt te investeren in hernieuwbare energiebronnen en andere manieren om te vergroenen.

De extra uitgaven aan aandeelhouders zijn mogelijk omdat het Shell veel beter vergaat dan vorig jaar, zo meldden bestuursvoorzitter Ben van Beurden en financieel directeur Jessica Uhl in een toelichting op Shells resultaten in het tweede kwartaal. De olieprijzen liggen veel hoger (en zullen waarschijnlijk niet dalen), de gasprijzen zijn hoger (vooral in Europa), de vooruitzichten voor de mondiale economie zijn goed en de vraag naar Shells producten komt alweer in de buurt van de vraag in pre-coronatijden, met vliegtuigbenzine als de uitzondering. In zijn tankstations verkoopt Shell zelfs meer artikelen dan voor de coronacrisis.

Van miljardenverlies naar miljardenwinst

Shell boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 3,4 miljard dollar, terwijl het in dezelfde periode een jaar eerder nog een verlies leed van 18,1 miljard. Een kapitaal verschil. Bij de winstcijfers die Shell zelf graag hanteert, was het verschil kleiner: in het afgelopen kwartaal een winst van 5,5 miljard dollar, tegen een winst van 638 miljoen een jaar geleden. In die ‘Shell-cijfers’ worden voorraadeffecten en eenmalige (al dan niet boekhoudkundige) meevallers en kostenposten niet meegerekend. Als gevolg van de coronacrisis moest Shell een jaar geleden 19 miljard dollar aan waardeverminderingen inboeken.

Van Beurden vermoedt dat Shell zijn eigen uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 45 procent kan hebben verminderd, zoals de Haagse rechter Shell in mei opdroeg. Maar de afnemers van Shell-producten, die voor veel meer uitstoot zorgen, kunnen dat percentage in dat jaar niet halen, zei hij. Shell maakte vorige week bekend dat het in beroep gaat tegen de veelbesproken uitspraak van de Haagse rechtbank. Shell vindt het niet terecht dat er klimaateisen worden opgelegd aan één bedrijf. Dat is volgens Van Beurden ‘niet effectief’.

Lees ook:

Olievelden verkopen, lekken dichten, bos aanplanten: wat Shell kan doen om snel groener te worden

Shell moet zijn uitstoot van broeikasgassen veel sneller reduceren dan het zelf van plan was. Hoe moet het concern dat doen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden