Kwartaalcijfers

Shell boekt ouderwets veel winst, maar de normale tijden zijn nog niet terug

Auto's bij een tankstation van Shell in de VS. Mede dankzij de gestegen olieprijzen boekte Shell in het eerste kwartaal van 2021 een forse winst.  Beeld AP
Auto's bij een tankstation van Shell in de VS. Mede dankzij de gestegen olieprijzen boekte Shell in het eerste kwartaal van 2021 een forse winst.Beeld AP

Shell maakte in het eerste kwartaal weer veel winst. Maar het concern is nog niet klaar met corona.

De wereld wordt weer normaler, tenminste als je afgaat op de resultaten van Shell. Het gas- en olieconcern hield aan het eerste kwartaal van dit jaar veel geld over: 5,66 miljard dollar zelfs. Ouderwets veel geld, zou je zeggen.

Dat bedrag oogde, vooral voor de aandeelhouders en de directie van het concern, een stuk aangenamer dan het verlies van 24 miljoen dollar dat Shell na het eerste kwartaal van 2020 moest rapporteren. Het zou de opmaat zijn voor een voor Shell nogal dramatisch jaar waarin het verlies uitkwam op 21,7 miljard dollar.

Voor de aandeelhouders van Shell was 2020 ook geen feest: de koers van het aandeel halveerde bijna en het dividend ging, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, omlaag: van 47 naar 16 dollarcent per kwartaal. Leuk was het hoogstens voor beleggers die het aandeel Shell op zijn dieptepunt, in maart, kochten. Toen kostte een aandeel 11 euro, eind december 14,61 euro.

Eenmalige kostenposten

Toch waren de verschillen tussen vorig jaar en een jaar geleden kleiner dan ze op grond van die netto-winstcijfers lijken. De kapitale verliezen van Shell van vorig jaar waren vooral het gevolg van enorme afschrijvingen – bezittingen die door de coronacrisis minder waard werden – en verder door eenmalige kostenposten en door olie- en gasvoorraden die waarde hadden verloren. Als al die dingen niet worden meegerekend, kom je uit op het winstcijfer dat Shell zelf graag hanteert. Plat gezegd: de winst uit de normale gang van zaken, gecorrigeerd voor voorraadeffecten. Die winst bedroeg over heel 2020 4,8 miljard dollar en over het eerste kwartaal van 2020 2,8 miljard.

Daarbij komt nog dat Shell recentelijk een paar eenmalige inkomsten had: zo verkocht het bezittingen in Nigeria, Egypte en Canada en die leverden boekwinsten op. Bovendien werden al opgepompte olie- en gasvoorraden in het eerste kwartaal meer waard. Blijven die winsten buiten beschouwing, dan kwam de kwartaalwinst uit op 3,2 miljard dollar. Dan is het verschil met de eerste drie maanden van vorig jaar opeens maar 400 miljoen dollar.

Verschil in perspectief is er wel. In februari ging China een paar weken op slot. Veel andere landen maakten pas medio maart kennis met lockdowns. Voor Shell moest het ergste nog komen, en dat kwam er in de kwartalen erna ook. Nu is het ergste voorbij: China produceert weer volop en dankzij de vaccins lijkt het einde van de coronacrisis in zicht. Is het einde daar, dan kan de wereldeconomie een geweldige slinger krijgen.

Paar duizend werknemers naar huis

Prettig voor Shell is ook dat de olieprijzen veel hoger zijn dan in maart vorig jaar. Mede daardoor maakte Shell in de eerste drie maanden weer winst op zijn olie- en gaswinning. Shell stuurt dit jaar ook een paar duizend werknemers naar huis. Dat drukt de loonkosten. Maar voorbij is de crisis natuurlijk nog niet. Zo werkten Shells raffinaderijen bijvoorbeeld op 72 procent van hun capaciteit en leed Shell op de raffinage van, en handel in, olie verlies.

En de aandeelhouder? Die krijgt iets meer dividend (ruim 0,17 dollarcent per aandeel) en zag de koers woensdag na de presentatie van de kwartaalcijfers iets oplopen om daarna licht te dalen naar 15,90 euro. Dat is hoger dan een jaar geleden, hoger dan eind december, maar nog lang niet de 24 euro die het aandeel waard was voor de coronacrisis uitbrak.

Lees ook:

Oliemaatschappijen zijn op weg naar een lucratief jaar

De olieprijzen zijn hoger dan voor de coronacrisis. Hoe kan dat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden