SCP-rapport

SCP: Kwetsbare groepen lopen grootste risico op werkverlies en armoede

Koningin Maxima tijdens een werkbezoek aan vrijwilligersorganisatie House of Hope in Rotterdam. Deze organisatie helpt kwetsbare bewoners van Rotterdam-Zuid bij financiële en problemen.  Beeld ANP
Koningin Maxima tijdens een werkbezoek aan vrijwilligersorganisatie House of Hope in Rotterdam. Deze organisatie helpt kwetsbare bewoners van Rotterdam-Zuid bij financiële en problemen.Beeld ANP

Mensen met een arbeidsbeperking, met een niet-westerse migratieachtergrond en laagopgeleiden lopen meer kans om hun baan te verliezen door de coronacrisis, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Kwetsbare groepen lopen meer kans om hun baan te verliezen. Dat komt omdat zij vaker dan anderen met flexibele contracten werken in sectoren die waarschijnlijk krimpen door de crisis. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het SCP. Het adviesorgaan waarschuwt: als deze mensen niet snel weer aan het werk komen, lopen zij het risico om langdurig in armoede te blijven.

Bij mensen die langer dan een jaar in armoede leven, neemt de kans dat zij daaruit komen snel af, stelt het SCP. Dat komt onder andere door de stress die zo’n situatie oplevert. Die maakt dat mensen minder actie ondernemen om uit de armoede te komen.

Volgens het SCP lopen kwetsbare groepen meer kans om in zo’n situatie te belanden. Het Planbureau verwacht dat mensen met een arbeidsbeperking de komende tijd eerder hun baan zullen verliezen. Dat komt omdat 15,7 procent van de mensen met een arbeidsbeperking werkt via een flexcontract in een sector waar banen verdwijnen. Voor het totale aantal werknemers ligt dat aantal op gemiddeld 6 procent.

Flexibel contract

Ook mensen met een niet-westerse migratieachtergrond werken opvallend vaak met een flexibel arbeidscontract in sectoren die het door de crisis zwaar hebben. Van de eerste generatie migranten werkt 14,3 procent met een flexibel contract in de horeca, luchtvaart of cultuursector. Voor tweede generatie migranten ligt dat op 12 procent. Ter vergelijking: bij mensen die geen migratieachtergrond hebben, is dat 4,6 procent. Migranten uit Oost-Europa vormen een specifieke risicogroep, net als lageropgeleiden.

Volgens het rapport zou het goed zijn om de armoedeval bij deze groepen te voorkomen. Naast inkomensondersteuning kan met name omscholing daarbij helpen. Wat wel lastig is: bedrijven die proberen te overleven in crisistijd zijn minder geneigd in scholing te investeren.

Inmenging van de overheid kan volgens het SCP helpen. Dat gebeurt nu al, door omscholing te stimuleren door scholing te koppelen aan steunmaatregelen. Maar dat zet nog weinig zoden aan de dijk, stelt het rapport. Het inzetten op omscholing is voor veel werkgevers toch nog te vrijblijvend.

Omscholing

Het SCP constateerde in het verleden al dat werkgevers zich wel verantwoordelijk voelen om werkloosheid onder personeel te voorkomen, maar zelden bereid zijn daar ook naar te handelen, door in te zetten op omscholing.

Het rapport wijst ook op het belang van regionaal beleid. Dit omdat de arbeidsmarkt per regio sterk verschilt. Zo zullen buiten de Randstad en in de noordelijke provincies veel banen verdwijnen omdat daar veel werk in krimpende sectoren wordt gedaan door mensen met flexibele arbeidscontracten.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt hangen nauw samen met de algemene armoede in Nederland, laat het SCP verder weten. Die zal stijgen als gevolg van de coronacrisis. Daarmee stijgt ook de armoede onder kinderen.

Lees ook:

Toekomstbeeld voor jongeren: geen werk en wel schulden

Jongeren dreigen het meest de dupe te worden van de coronacrisis. Daarom is het hard nodig om flink te investeren in hun kans op werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden