Schulden

Schuldeisers willen Hema overnemen van eigenaar Boekhoorn

Ondernemer Marcel Boekhoorn tijdens de persconferentie in 2018 over de overname van Hema.  Beeld ANP
Ondernemer Marcel Boekhoorn tijdens de persconferentie in 2018 over de overname van Hema.Beeld ANP

Raakt zakenman Marcel Boekhoorn na nog geen twee jaar Hema kwijt aan schuldeisers? Er ligt in elk geval een voorstel.

Schuldeisers hebben een plan gelanceerd waarin zij eigenaar worden van Hema. In ruil daarvoor zijn zij bereid 300 miljoen euro aan schulden van de warenhuisketen weg te strepen, meldt Het Financieele Dagblad. De schuldeisers hebben een voorstel met deze inhoud opgestuurd naar de Hema-directie, met wie zij afgelopen weken aftastende gesprekken hebben gevoerd.

Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen, op voorwaarde van anonimiteit. Als de directie instemt, raakt zakenman Marcel Boekhoorn Hema kwijt. Hij is sinds het najaar van 2018 eigenaar van het bedrijf.

Hema kampt al jaren met een zware schuldenlast. De coronacrisis heeft de financiële positie van het bedrijf verder verzwakt. De buitenlandse vestigingen moesten wekenlang hun deuren sluiten en in de Nederlandse filialen zakte de omzet eveneens in. Bijna alle winkels zijn inmiddels weer open, maar de omzet voor het hele concern blijft volgens ingewijden steken op slechts 80 procent van die van vorig jaar.

Beleggers willen aandelen en die zo snel mogelijk doorverkopen

De schuldeisers achter het plan hebben in totaal 600 miljoen euro aan Hema geleend. Het zijn professionele beleggers, zoals fondshuizen en Angelsaksische hedgefondsen. Zij vrezen dat de schulden van Hema zo hoog zijn dat het bedrijf deze nooit terug kan betalen. Om zo veel mogelijk geld terug te krijgen, willen de beleggers een deel van hun schuldpapier omruilen voor aandelen.

De schuldeisers willen die aandelen het liefst zo snel mogelijk weer doorverkopen. Zij staan niet te springen om eigenaar te worden van een bedrijf dat actief is in een lastige sector als de retail. Aan de andere kant willen zij aan Hema-eigenaar Boekhoorn laten zien dat het hen menens is. Om Hema weer gezond te maken zijn de obligatiehouders bereid de helft van hun vordering weg te strepen, aldus Het Financieele Dagblad.

De schuldeisers en hun adviseurs hebben haast. Zij willen, meldt het FD, voor half juni een deal met Hema.

Lees ook:

Bij Hema is het ‘halleluja-gevoel’ weer verdwenen

Hema haalde eigenaar Marcel Boekhoorn binnen als een verlosser. Een jaar na de overname is de winkelketen nog niet uit de problemen. Heeft Hema nog toekomst?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden