Coronacrisis

Schouten wil Europees geld om faillissementen van boeren te voorkomen

Minister Carola Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit staat op het ministerie de pers te woord over het overleg met de EU-ministers over de gevolgen van de coronacrisis voor de landbouwsector.Beeld ANP

Minister Carola Schouten overlegt woensdag met andere Europese landbouwministers over de coronacrisis. In Nederland worden vooral de sierteelt en aardappeltelers hard getroffen.

Minister Schouten (landbouw) hoopt vandaag geld van de Europese Commissie los te weken om Nederlandse landbouwbedrijven overeind te houden. Ze overlegt telefonisch met haar Europese collega’s. De voorlopige schade door het coronavirus voor de sector wordt geschat op 5 miljard euro.

Vooral de sierteelt wordt hard getroffen. De bloemenkwekers zouden al twee miljard euro zijn misgelopen, doordat er nauwelijks nog bloemen worden verkocht en de export is komen stil te liggen. Schouten: “Een deel van de oogst moet worden vernietigd. Dat zijn enorme kostenposten. De bloemen staan er nu eenmaal en ze moeten geoogst worden.”

Solidair zijn

De minister hoopt dat haar Europese collega’s solidair zullen zijn met de siertelers, een sector die zich vrijwel uitsluitend in Nederland bevindt. Zij zal hen vragen of de bloemkwekers van dezelfde regelingen gebruik kunnen maken als fruit- en groentekwekers. “Zo heeft elk Europees land wel een specifieke sector die steun nodig heeft.”

Ook hoopt Schouten dat de Europese Commissie subsidies die normaal gesproken in december worden uitgekeerd, naar voren wil halen. Zo kunnen boeren in acute financiële nood geholpen worden. Als er geen Europees geld komt, gaat het kabinet zelf leningen verstrekken aan boeren. Die kunnen dan aan het eind van het jaar verrekend worden met de Europese landbouwsubsidies.

Schouten zal met haar collega’s ook andere mogelijke maatregelen bespreken. Zo zal zij een opkoopregeling opperen voor producten die anders vernietigd moeten worden. Het kabinet voerde in 2014 al eens zo’n maatregel door, toen Rusland een boycot instelde op Nederlandse landbouwproducten.

Verschillen per sector

De mate waarin landbouwbedrijven geraakt worden, verschilt nogal per sector. Naast de sierteelt lijden vooral bedrijven die leveren aan de horeca, nu restaurants de deuren gesloten houden. Zo hebben de melkveehouders en frietaardappeltelers het moeilijk. Daarnaast lijdt de visserij onder het wegvallen van de horeca. Schouten wil dat er vanuit een Europees visserijfonds stilligsteun vrijkomt voor vissers die niet uit kunnen varen. En ze hoopt dat vis die al gevangen is opgeslagen kan worden tot het weer beter gaat. 

Ook de eendenteelt heeft het moeilijk. In Nederland zijn veel eendenfokkers. Sinds het coronavirus uitbrak in de Chinese stad Wuhan is de vraag naar pekingeend gekelderd, vanwege het sluiten van restaurants en doordat mensen Chinees eten wantrouwen.

De landbouw laat een divers beeld zien. Nederlandse telers van courgettes en paprika’s doen het juist uitzonderlijk goed sinds de virusuitbraak. Omdat er veel minder groenten uit het afgesloten Spanje komen, gaan de groenten voor hogere prijzen de Nederlandse kassen uit.

In haar overleg zal Schouten er ook voor pleiten dat de Europese binnengrenzen zoveel mogelijk open blijven voor landbouwproducten. Dat is voor Nederland van groot belang, als grootste landbouwexporteur van Europa. Nederland exporteert vooral veel naar België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Voorzitter Marc Calon van landbouworganisatie LTO waarschuwde al dat het sluiten van de grenzen voor landbouwgoederen desastreus zou zijn voor de boeren. Verschillende landen hebben de grenzen gesloten voor personen.

Volgens Schouten begint het vervoer van landbouwproducten en vee over de grens weer op gang te komen, nadat er vorige week nog veel vrachtwagens stilstonden bij grensovergangen. Om files te voorkomen, stelt de Europese Commissie green lanes in waarover vrachtwagens met landbouwgoederen sneller kunnen doorrijden.

Lees ook:

Paprika’s en courgettes vliegen voor topprijzen de kas uit

Terwijl veel Nederlandse ondernemers moeten vechten om te overleven, draaien telers met een kas vol paprika’s of courgettes juist goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden