Zomerbonus

Schoonmakers Schiphol willen ook zomerbonus

Schoonmakers demonstreerden maandag op het plein voor Schiphol Plaza uit onvrede over het mislopen van een financiële bonus deze zomer.  Beeld ANP, Evert Elzinga
Schoonmakers demonstreerden maandag op het plein voor Schiphol Plaza uit onvrede over het mislopen van een financiële bonus deze zomer.Beeld ANP, Evert Elzinga

Na onrust bij het grondpersoneel van KLM, dat in april een wilde staking uitriep die leidde tot complete chaos op Schiphol, legde gisteren het schoonmaakpersoneel op de luchthaven het werk onverwacht voor even neer.

ANP

Totaal onverwacht brak maandagmiddag een wilde staking uit onder het schoonmaakpersoneel op Schiphol. Ongeveer honderd medewerkers voerden actie, omdat zij niet allemaal aanspraak kunnen maken op de zomerbonus die Schiphol onlangs beloofde aan personeel vanwege de drukte op het vliegveld.

Het gaat om personeel dat de vliegtuigen en businesslounges van luchtvaartmaatschappijen schoonmaakt. Zij werken niet in opdracht van Schiphol, maar van de maatschappijen. Daardoor kunnen ze geen aanspraak maken op de toeslag van 5,25 euro per uur die andere schoonmakers op Schiphol deze zomer wel krijgen.

Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond zelf is georganiseerd. FNV was dan ook niet direct betrokken. Wel werd de bond gevraagd om te bemiddelen in het conflict. De actie heeft uiteindelijk zo’n anderhalf uur geduurd.

Volgens FNV-campagneleider Joost van Doesburg ging iedereen weer aan het werk toen duidelijk werd dat er binnenkort gesprekken zijn met de werkgevers en opdrachtgevers van de schoonmakers. Schiphol stelde dat de actie “geen impact op de operatie” heeft gehad. Meer kon een woordvoerster er niet over zeggen.

Een tweedeling

Asito, een van de werkgevers van de betreffende schoonmakers, stelt dat er door het recente akkoord tussen Schiphol en de vakbonden een tweedeling is ontstaan onder schoonmakers op de luchthaven. Het bedrijf betreurt dit, omdat de ontstane situatie te voorkomen zou zijn geweest als Schiphol en de vakbonden eerder in overleg waren gegaan met Asito en de andere schoonmaakbedrijven.

Asito wil nu alsnog met de betrokken partijen praten. Maar in een reactie voegt de onderneming hier ook aan toe dat de winstmarge in de schoonmaak op ongeveer 3 tot 5 procent ligt. “Dit betekent dat Asito zich niet voor alle medewerkers zelf een verhoging in het uurloon van deze omvang kan veroorloven. Dit kan alleen als de klant bereid is deze prijs voor de dienstverlening te betalen.”

FNV benadrukt dat de nieuwe gesprekken niet betekenen dat de zomerbonus voor de rest van het personeel op Schiphol in het geding komt. Van Doesburg wijst erop dat het positieve effect van de gemaakte afspraken, die moeten helpen om personeelstekorten terug te dringen, inmiddels juist een beetje zichtbaar begint te worden. Bij bijvoorbeeld de bagageafhandeling en de beveiliging zou de instroom van nieuwe krachten al licht zijn toegenomen. Ook zouden medewerkers hebben laten weten dat ze best meer uren willen werken.

Lees ook:

De onvrede onder personeel op Schiphol is groot. ‘Mensen kunnen het werk gewoon niet meer bijbenen’

Grondpersoneel van KLM klaagt al langer over het gebrek aan collega’s en de hoge werkdruk. Zaterdag leidde de onvrede tot een spontane staking, en een complete ontregeling van Schiphol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden