Schoonmaak-app

Schoonmaken via app Helpling is volgens rechtbank uitzendwerk

Vakbond FNV spande mede namens een van zijn leden een rechtszaak aan tegen schoonmaakapp Helpling. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Vakbond FNV spande mede namens een van zijn leden een rechtszaak aan tegen schoonmaakapp Helpling.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Schoonmakers die via het onlineplatform Helpling werken, moeten worden behandeld als uitzendwerkers. Dat heeft het gerechtshof van Amsterdam geoordeeld.

Helpling is een app waarmee huishoudens een schoonmaker kunnen inhuren. De eigenaren van de app beschouwen de schoonmakers als zelfstandige ondernemers. Vakbond FNV spande samen met een schoonmaker een rechtszaak aan omdat zij vinden dat Helpling een werkgever is, en niet puur een platform voor het vinden van schoonmaakklussen.

Het hof ging deels mee met de vakbond en de schoonmakers. Zo zijn schoonmakers gebonden aan contractuele afspraken met Helpling, bijvoorbeeld dat huishoudens alleen via een door de app aangewezen platform mogen betalen. Daardoor kunnen ze niet als zelfstandigen worden gezien. Maar volgens de beroepsrechter gaat het niet om een gewone arbeidsovereenkomst, maar om uitzendwerk. Zo geven huishoudens de schoonmaakinstructies en niet Helpling.

Schoonmakers die via Helpling werken, hebben als uitzendkracht ook recht op een transitievergoeding als ze worden ontslagen, recht op pensioenopbouw, vakantiegeld en ook recht op doorbetaling van loon als ze ziek zijn. Maar ze hoeven niet te worden betaald volgens de schoonmaak-cao, meldt het gerechtshof, zoals FNV wilde.

‘Het is niet uit te leggen aan de belastingbetaler’

Het Hof gaat met de uitspraak in tegen een uitspraak van een lagere rechter. De kantonrechter vond in 2019 nog dat Helpling de schoonmakers niet als werknemers hoefde te behandelen. In die zaak maakte de rechter wel een einde aan een andere praktijk waar FNV zich tegen verzette. Helpling vroeg voorheen commissies van schoonmakers voor de klussen die zij via de app kregen, maar dat mocht van de rechter niet meer.

FNV is breder bezig met een juridische strijd tegen bedrijven in de zogeheten platformeconomie, oftewel apps die klussen voor freelancers regelen. Eerder deze maand boekte de vakbond een overwinning op de taxi-app Uber, die chauffeurs volgens de rechter in dienst moet nemen. De vakbond vindt dat ook de politiek bij platformbedrijven meer moet handhaven.

Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: “Het is niet uit te leggen aan de belastingbetaler dat de Belastingdienst niet handhaaft bij dit soort platformbedrijven. Zij moeten gewoon loonbelasting en werknemerspremies gaan betalen. En de Arbeidsinspectie moet gaan toezien op het toepassen van de juiste arbeidsrelatie.”

Lees ook:

Rechter: Uber moet chauffeurs in dienst nemen en achterstallig loon betalen

De rechter geeft vakbond FNV gelijk: chauffeurs die via de app van Uber werken zijn werknemers, geen zelfstandigen. En daar hoort een loon volgens de cao bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden