Woningmarkt

Schoner en minder arbeidsintensief bouwen? Bouwbedrijf Van Wijnen denkt te weten hoe dat moet

Nieuwbouw met prefab-woningen kan snel, schoon en met minder bouwvakkers, denkt bouwbedrijf Van Wijnen. Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss
Nieuwbouw met prefab-woningen kan snel, schoon en met minder bouwvakkers, denkt bouwbedrijf Van Wijnen.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

De bouw moet schoner en minder arbeidsintensief. Bouwbedrijf Van Wijnen denkt te weten hoe dat moet: met veel meer prefab-woningen.

Hanne Obbink

Het gebeurt elders ook al. Maar op zo’n grote schaal als straks in Heerenveen? Bouwbedrijf Van Wijnen denkt dat je ‘ver moet reizen’ voor een fabriek waar 4000 prefab-woningen per jaar kunnen worden gemaakt. Binnenkort begint de bouw van die fabriek, in 2022 moeten de eerste woningen klaar zijn.

Het worden een soort bouwpakketten die, als ze eenmaal uit de fabriek komen, snel in elkaar gezet worden. Een huizenblok van vijf woningen, bijvoorbeeld, kan in zeven dagen geassembleerd worden. Van Wijnen zelf noemt deze woningen ‘circulair’ en ‘duurzaam’, onder meer omdat ze ook weer uit elkaar gehaald kunnen worden bij veranderende behoeftes aan woningen. De onderdelen kunnen dan opnieuw gebruikt worden.

Van Wijnen, dat bij de tien grootste bouwbedrijven van Nederland hoort, is niet de enige die dit soort woningen maakt en zelf heeft het bedrijf er ook al ervaring mee. Vorige week werd de duizendste woning die volgens dit procedé gebouwd wordt opgeleverd. Maar de nieuwe fabriek moet de productie van zulk soort woningen flink opschroeven.

Nog steeds een vervuilende sector

De fabriek vergt een investering van 50 miljoen euro en gaat ongeveer 200 mensen een baan opleveren, bovenop de 1900 mensen die het bedrijf nu al in dienst heeft. En dat in een tijd dat de bouwwereld gespannen afwacht welke gevolgen de coronacrisis zal hebben. Het is inderdaad een ‘waagstuk’, erkent woordvoerster Anneke Lips van Van Wijnen. “Maar we hebben ervoor gespaard”, zegt ze. “En die crisis houdt ook weer een keer op.”

Nederland kent een groot tekort aan woningen, ziet Van Wijnen, en er is dus veel behoefte aan nieuwbouw. Maar tegelijkertijd is de bouw een vervuilende sector. Na de vorige crisis, vanaf 2008, zijn bovendien veel bouwbedrijven omgevallen en hebben bouwvakkers ander werk gezocht, zodat er nu een tekort aan arbeidskrachten bestaat. “De bouw kan en moet anders, schoner en minder arbeidsintensief”, zegt Lips. “Met deze fabriek denken we een deel de oplossing voor de problemen in handen te hebben.”

Dat Van Wijnen de fabriek in Heerenveen laat verrijzen – en niet in de Randstad, waar de vraag naar nieuwbouw de komende jaren veel groter is – heeft vooral te maken met de kosten: het neerzetten van die fabriek is in Friesland veel goedkoper. Het bedrijf verwacht dat de vraag naar woningen in het noorden nog stevig zal groeien, zeker als de Lelylijn, het spoor van Lelystad naar Groningen, ooit klaar is. Bovendien voorziet Van Wijnen dat het niet bij die ene fabriek in Heerenveen zal blijven.

Lees ook:

Dagelijks twintig studio’s? Geen probleem, als je maar modulair bouwt

Er kunnen wel 40 procent meer nieuwe woningen uit de grond worden gestampt dan nu worden gebouwd, berekende ABN Amro. Dat kan door modulair bouwen. Bij bouwbedrijf Jan Snel is te zien hoe dat gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden