Opiatencrisis

Schikking van 18 miljard op komst in Amerikaanse opiatencrisis

De pijnstiller OxyContin. Beeld REUTERS

Er lijkt een nieuwe schikking aan te komen in de Amerikaanse opiatencrisis. Drie grote medicijnendistributeurs, McKesson, AmerisourceBergen en Cardinal Health, zouden volgens The Wall Street Journal bereid zijn om over een periode van achttien jaar 18 miljard dollar te betalen aan Amerikaanse staten en lagere overheden. Met een schikking kunnen de drie bedrijven, die samen vrijwel alle medicijnen in de VS distribueren, verdere rechtsvervolging ontlopen.

Volgens de zakenkrant neemt ook de grote farmaceut Johnson & Johnson deel aan de onderhandelingen over een schikking. Mocht dat bedrijf meedoen, dan valt het totale schikkingsbedrag hoger uit dan die 18 miljard dollar.

Johnson & Johnson werd onlangs door een rechter in de staat Oklahoma veroordeeld tot het betalen van 572 miljoen dollar vanwege zijn rol in de opiatencrisis. Het bedrag dat het bedrijf in deze zaak daadwerkelijk zal moeten aftikken, komt waarschijnlijk een stuk lager te liggen. De betreffende rechter zei deze week dat hij een rekenfout heeft gemaakt van 107 miljoen dollar en dat hij nog een aantal argumenten wil meewegen voordat hij tot zijn definitieve oordeel komt.

Er lopen in de VS momenteel meer dan tweeduizend rechtszaken, waarin staten, lagere overheden, ziekenhuizen en andere instellingen vergoedingen eisen voor de schade die zij hebben geleden door de opiatencrisis. In hun ogen hebben farmaceuten, distributeurs en apothekers zware pijnstillers met agressieve en misleidende reclame aan de man gebracht. Volgens gegevens van de Amerikaanse overheid zijn er sinds 1999 minstens 400.000 mensen overleden aan een overdosis opiaten, zowel legale als illegale. Miljoenen Amerikanen zijn verslaafd geraakt aan de zware pijnstillers. De overheden willen onder meer vergoedingen voor hun uitgaven aan verslaafden en aan de opvang van kinderen van verslaafde ouders.

Het farmabedrijf Purdue Pharma wordt gezien als een van de aanstichters van de crisis. Dat bedrijf kwam in 1998 met de pijnstiller OxyContin op de markt. Het bedrijf trof onlangs een schikking van 10 tot 12 miljard dollar met staten en lagere overheden en vroeg daarna faillissement aan. Als die faillissementsaanvraag wordt gehonoreerd, is het bedrijf een tijdlang beschermd tegen schuldeisers en schadeclaims. Overigens is een deel van de staten en overheden die Purdue aanklaagden het niet eens met de schikking. Zij willen dat Purdue en zijn eigenaar, de familie Sackler, zich in de rechtszaal verantwoorden.

Opvallend is dat de aandelenkoersen van de drie distributeurs flink stegen na de berichtgeving in The Wall Street Journal. In de ogen van beleggers is een schikking voor de drie firma’s blijkbaar voordeliger dan het vooruitzicht op een hele serie lange rechtszaken.

Lees ook:

De spirituele oorlog tegen pillenverslaving op het Amerikaanse platteland

Opiaten veroorzaken de dodelijkste drugscrisis in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het drama speelt zich bijna onzichtbaar af, in stadjes op het platteland, die nooit te maken hadden met verslaving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden