Farmaceutische industrie

Schandalen bij de vleet, toch krijgt topman Alex Gorsky van Johnson & Johnson een bonus van 29 miljoen dollar

Alex Gorsky, bestuursvoorzitter van farmaceut Johnson & Johnson. Ondanks diverse schandalen rond zijn bedrijf krijgt hij toch 29,6 miljoen dollar uitbetaald over het jaar 2020.  Beeld Reuters
Alex Gorsky, bestuursvoorzitter van farmaceut Johnson & Johnson. Ondanks diverse schandalen rond zijn bedrijf krijgt hij toch 29,6 miljoen dollar uitbetaald over het jaar 2020.Beeld Reuters

Johnson & Johnson (J&J) krijgt steeds meer kritiek naar aanleiding van de beloning van 29,6 miljoen dollar die het farmacieconcern aan topman Alex Gorsky wil uitkeren. Gezaghebbende adviesbureaus voor beleggers vinden dat bedrag voor 2020 niet passend, omdat het Amerikaanse bedrijf miljarden kwijt is aan schandalen rond verslaving aan pijnstillers en asbest in talkpoeder. Ze adviseren aandeelhouders op de aanstaande jaarvergadering daarom tegen het beloningsvoorstel te stemmen.

J&J, dat nu vooral in het nieuws is met het coronavaccin van dochteronderneming Janssen, wordt verweten verslaving aan opiaten in de VS in de hand te hebben gewerkt. Net zoals branchegenoten zou het bedrijf de markt hebben overspoeld met krachtige pijnstillers, wat een verslavingsgolf teweegbracht. Een rechter veroordeelde het bedrijf hiervoor in 2019 tot het betalen van ruim een half miljard dollar. De afgelopen jaren werd J&J bovendien veroordeeld tot het betalen van miljarden dollars aan schadevergoedingen aan kankerpatiënten die beweren ziek te zijn geworden door talkpoeder van het bedrijf waarin asbest zou zitten.

De top van het concern wordt afgeschermd

Alle veroordelingen en rechtszaken hebben J&J in twee jaar tijd al 9 miljard dollar gekost. Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars adviseert, vindt het daarom niet uit te leggen dat Gorsky 17 procent meer krijgt dan een jaar eerder. “Beleggers mogen verwachten dat het bedrijf met een verklaring komt hoe de uitzonderlijk hoge juridische kosten zijn meegewogen bij de beloning.”

ISS voegt zich bij een ander adviesbureau, Glass Lewis. Die organisatie stelde dat de top van J&J feitelijk wordt afgeschermd van de financiële schade van alle schandalen, terwijl die wel degelijk het resultaat zijn van slechte keuzes. Het blijft de vraag of het verzet ook effect zal hebben. De uitslag van de stemming over de beloning op de aandeelhoudersvergadering is niet bindend.

Glass Lewis liet onlangs ook van zich horen in Nederland. Het adviseert aandeelhouders van Heineken tegen een vertrekvergoeding van 5,5 miljoen euro voor oud-topman Jean-François Van Boxmeer te stemmen. De hoge vertrekpremie voor Van Boxmeer wijkt af van een beloningscode die voor het bedrijfsleven geldt.

Lees ook:

Farmagigant Johnson & Johnson krijgt 572 miljoen dollar boete voor rol in opiatencrisis

Voor zijn bijdrage aan de verslaving van honderdduizenden Amerikanen aan opiaten moet het farmaceutische concern Johnson & Johnson een schadevergoeding van 572 miljoen dollar betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden