Olieproductie

Saudi-Arabië verlaagt zijn productie, de olieprijs schiet omhoog

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Saudi-Arabië brengt zijn olieproductie in februari en maart terug met 1 miljoen vaten per dag, om zo de oliemarkt te stutten. Daar staat tegenover dat bondgenoten Rusland en Kazachstan de productie mogen verhogen. Het nieuws dreef de olieprijzen onmiddellijk op.

ANP

De productie van andere landen van oliekartel Opec, dat in de praktijk wordt geleid door Saudi-Arabië, blijft vrijwel onveranderd. De deal door de zogenoemde Opec+ werd bereikt na twee dagen onderhandelen. De gesprekken duurden langer omdat verschillende landen andere wensen hadden. In februari mogen Rusland en Kazachstan nu samen 75.000 vaten olie per dag extra oppompen en in maart nog eens 75.000 vaten per dag extra. Dit wordt dus ruimschoots opgevangen door de verlaging van de Saudi’s.

Met het compromis krijgt Rusland de gewenste extra olieproductie en Saudi-Arabië de prijsstabiliteit die het zocht. De Saudische olieminister zei dat het land met de eigen vrijwillige verlaging de oliemarkt en economieën van de Opec+ wil beschermen. Hij sprak van een gebaar van goodwill van kroonprins Mohammed bin Salman. De Russische vicepremier Alexander Novak noemde het een nieuwjaarsgeschenk van de Saudi’s voor de olie-industrie.

Een vat Amerikaanse olie kostte dinsdag 5,6 procent meer op 50,01 dollar. Brentolie klom 5,8 procent in prijs tot 53,66 dollar per vat. Op de aandelenbeurzen stegen de koersen van oliebedrijven als Shell flink.

Rusland wilde oorspronkelijk aanzienlijk meer extra olie gaan oppompen, maar daar waren vrijwel al de andere landen in de Opec+ tegen. In maart nemen de olieproducerende landen een beslissing over de productie in april.

De prijs van olie staat al de hele coronacrisis onder druk. Er is minder vraag naar fossiele brandstoffen door fabrieken die stillagen, maar ook doordat er minder met auto’s gereden wordt vanwege thuiswerken. Daarnaast wordt er veel minder gevlogen vanwege de reisbeperkingen en lockdowns.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden