ReportageVeganistisch eten

Sappige kippenborstfilet van plantaardig eiwit

Rival Foods uit Ede is een food-tech startup van Birgit Dekkers (achter, links) en Ernst Breel (voor). Beeld Koen Verheijden
Rival Foods uit Ede is een food-tech startup van Birgit Dekkers (achter, links) en Ernst Breel (voor).Beeld Koen Verheijden

Een product van plantaardige eiwitten met dezelfde bite als een goed stuk vlees. Rival Foods uit Ede verwacht hiermee de wereld te kunnen veroveren.

Cindy Cloin

Rival Foods is een nieuw bedrijf, opgericht door Birgit Dekkers en Ernst Breel. Hun ambitie is een goed alternatief te ontwikkelen voor ‘helespierproducten’, zoals varkenshaas, kipfilet of zalmfilet. Zo moet het voor de consument die vaker vleesloos wil eten gemakkelijker worden om voor een duurzaam en diervriendelijk alternatief te kiezen.

Door het gebruik van nieuwe technologieën en processen is het Rival Foods gelukt om grote stukken vezelachtige plantaardige producten te maken. In een bedrijfsomgeving ziet het product er wat steriel uit, maar Dekkers en Breel verwachten er veel van. De spierachtige structuur is vooralsnog uniek in de wereld, stelt het bedrijf.

De meeste aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van plantaardige kippenborstfilet. Om dat product verder en sneller te ontwikkelen, is Rival Foods gaan samenwerken met het Livekindly Collective, een organisatie annex investeringsmaatschappij die het eten van plantaardig voedsel propageert en investeert in bedrijven die met nieuwe plantaardige producten komen. Bestuursvoorzitter van Livekindly is Kees Kruythoff, voormalig lid van de raad van bestuur van Unilever.

De vegetarische kipstukjes van Rival Foods. Beeld Koen Verheijden
De vegetarische kipstukjes van Rival Foods.Beeld Koen Verheijden

Wezenlijk anders

Volgens Dekkers is hun product wezenlijk anders dan de worstjes, burgers en andere vegetarische producten die in de schappen liggen. “Met ons product kun je culinair koken. Je kunt het marineren en op verschillende manieren bereiden, bijvoorbeeld bakken, stomen of stoven. Zoals je dat nu met bijvoorbeeld kipfilet of rundvlees doet.”

Dekkers startte in 2014 haar promotieonderzoek bij Levensmiddelentechnologie aan de Universiteit van Wageningen. “Een uitstekende plek voor wetenschappelijk onderzoek, maar niet om de vertaalslag te maken naar de markt en consument. Dat wilden we wel en daarom is Rival Foods opgericht”, vertelt Dekkers. “Ik ben van het onderzoek en Ernst heeft ervaring met bedrijven en weet hoe je wetenschappelijke innovaties kunt omzetten naar een commercieel succes.”

Een switch naar plantaardig eten is noodzakelijk, vindt Dekkers. “Maar om de consument te overtuigen moet dat wel een echt lekker alternatief voor vlees zijn.” Rival Foods huist middenin Foodvalley en heeft korte lijntjes met de Wageningen Universiteit. En nu is er ook de samenwerking met het Livekindly Collective.

“Samen kunnen we sneller opschalen”, legt Kees Kruythoff het doel van het samenwerkingsverband uit. Livekindly Collective is in maart 2020 opgericht vanuit de ambitie om de wereld plantaardig, gezond en milieuvriendelijk te laten consumeren. Het collectief wordt daarin gesteund door een groep internationale ondernemers en investeerders.

Livekindly Collective streeft ernaar om plantaardig eten ‘het nieuwe normaal’ te maken. Kruythoff: “Door de samenwerking met Rival Foods kunnen we innovatieve, smakelijke en voedzame producten ontwikkelen die voldoen aan de wereldwijd groeiende vraag naar plantaardige producten.”

Nederland,Ede,19-02-2021

Rival Foods uit Ede , is een food-tech startup van van Birgit Dekkers (achter, links) en   Ernst Breel.  Beeld Koen Verheijden
Nederland,Ede,19-02-2021Rival Foods uit Ede , is een food-tech startup van van Birgit Dekkers (achter, links) en Ernst Breel.Beeld Koen Verheijden

Productverfijning

Rival Foods bestaat pas anderhalf jaar en hun producten zijn nog niet in de winkel verkrijgbaar. Dekkers: “We zitten in de fase van doorontwikkeling. Je kunt het al proeven en bereiden, maar we werken aan een nog betere smaak, mondgevoel en structuur. Hoe zorg je ervoor dat het echt lekker wordt; wat voor kleur- en smaakstoffen heb je nodig? We organiseren regelmatig proefsessies met chef-koks en foodprofessionals. Het moet iets worden waar zij graag mee willen werken.”

Behalve aan de productverfijning werkt Rival Foods aan schaalvergroting. “We produceren nu zo’n tien kilo per uur, maar wil je de markt op dan moet dat een paar honderd kilo per uur zijn”, zegt Dekkers. De consument moet dus nog even geduld hebben. “Dit jaar is ons product klaar en gaan chef-koks ermee werken. In 2022 maken we de grote stap en liggen onze producten in de Nederlandse supermarkt .”

Ernst Breel werpt een blik op de toekomst: “De potentiële markt is enorm: bedenk dat ongeveer de helft van de Nederlandse vleesconsumptie bestaat uit hele-spierproducten, zoals filets. Daar is nu nog geen goed plantaardig alternatief voor. Het aandeel vegan producten is nog slechts enkele procenten van de vleesmarkt. Het blijft voorlopig ook een relatief kleine markt. Maar we kunnen de versnelling van deze trend vooruithelpen. En we kijken ook naar de mogelijkheden in het buitenland.”

Lees ook:

Wanneer eten we in Nederland gekweekte kipnuggets?

In Singapore kun je sinds kort gekweekt kippenvlees eten van het Amerikaanse bedrijf Just. Maar in Nederland lijkt zo’n gekweekte nugget nog echte toekomstmuziek. Dat terwijl kweekvlees een Nederlandse uitvinding is. Hoe is het gesteld met de Nederlandse kweekvleesindustrie?

Veganistische mayonaise en ijsjes: Unilever ziet lonkende markt voor veganistische producten

Vleesvervangers en veganistische (zuivel)producten zitten in de lift. Unilever haakt met een groots duurzaamheidsplan op die trend in. Maar de concurrentie is fors en de consument is conservatief.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden