CoronamaatregelenWillekeur
Ryanair zoekt iemand die goed is in bingo: om het Ierse corona-toelatingsbeleid bepalen
Luchtvaartmaatschappij Ryanair zoekt, zogenaamd namens de Ierse staat, naar een ervaren bingo-speler die bepaalt wie zonder voorwaarden Ierland in mag.
Op zoek naar een verantwoordelijke en toch speelse baan? Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft wellicht iets: samensteller van de lijst met landen waarvan de reizigers niet in quarantaine hoeven bij aankomst in Ierland. Gevraagde vaardigheden: ervaring met bingo, lotto en ezeltje-prik.
De vacature is ironisch. Ryanair doet alsof de Ierse regering het bedrijf gevraagd heeft om namens haar een middelbare scholier of student te werven. De online geplaatste tekst is een aanklacht tegen de steeds wisselende voorschriften in de strijd tegen corona. Ierland hanteert geen code oranje, maar een ‘groene lijst’. Inwoners van landen met minder dan 25 zieken per 100.000 inwoners hoeven bij aankomst in Ierland niet twee weken in zelfisolatie, de rest van de wereld wel. Niet-essentiële reizen naar landen buiten de groene lijst raadt de Ierse regering af.
Deze week hebben Cyprus, Finland, Duitsland, IJsland, Letland, Litouwen en Polen een vinkje achter hun naam: goedgekeurd. Tot afgelopen maandag stonden nog tien landen groen gemarkeerd, waaronder Griekenland en Italië. Beide landen hebben volgens Ryanair nog niet de helft van het aantal corona-gevallen per 100.000 inwoners van Ierland. In een persbericht rept een woordvoerder over ‘chaotisch mismanagement’ en zet die vraagtekens achter de wetenschappelijke basis voor de voorzorgsmaatregelen. In de vacature schrijft Ryanair dat omgang met data voor de Ierse staat een pre is, “want dat missen we op dit moment in het team”.
De kleur van Ryanairs jaarcijfers: dieprood
De venijnige vacature komt voort uit een diepere frustratie van Ryanair, gecombineerd met vrees voor het voortbestaan. Alle reisorganisaties hebben het zwaar. Vliegtuigen staan aan de grond. De afgelopen maanden regende het annuleringen, nieuwe boekingen zijn spaarzaam. In mei sprak Ryanair de hoop uit deze zomer op 40 procent van de normale capaciteit te kunnen vliegen. De kleur van de jaarcijfers van alle luchtvaartmaatschappijen is al bekend: dieprood.
De prijsvechter, bekend om zijn slechte arbeidsomstandigheden, is van nature een stuk uitgesprokener dan de concurrentie. Ryanair heeft recent diverse rechtszaken aangespannen vanwege staatssteun, onder meer tegen KLM. Topman Michael O’Leary vergeleek het Duitse Lufthansa in april met een crackverslaafde, nadat het bedrijf vroeg om een injectie van staatswege ter waarde van tien miljard euro. O’Leary’s punt: staten houden nationale luchtvaartmaatschappijen met een twijfelachtig bestaansrecht overeind.
Tot slot: geïnteresseerd in de baan? Helaas: op de dag van openstelling is de vacature alweer gesloten.
Lees ook:
Schiphol schrijft dieprode cijfers door crisis en schrapt banen
Schiphol leed het afgelopen half jaar een miljoenenverlies en gaat snijden in de kosten. Dat kan tot gedwongen ontslagen leiden.
Ryanair maakt minder winst en dat kost honderden piloten en cabinemedewerkers hun baan
Bij prijsvechter Ryanair staan honderden banen op de tocht. De Ierse maatschappij ziet uitbreidingsplannen in de war geschopt worden door onder meer brexitperikelen en de problemen met de Boeing 737 MAX-toestellen die wereldwijd om veiligheidsredenen aan de grond worden gehouden.