Gaswinning

Rutte en andere politici onder vuur in rapport over gaswinning

Henk Kamp, Eric Wiebes, Jeroen Dijsselbloem en Mark Rutte tijdens de verhoren van de enquêtecommissie. Beeld ANP / bewerking Trouw
Henk Kamp, Eric Wiebes, Jeroen Dijsselbloem en Mark Rutte tijdens de verhoren van de enquêtecommissie.Beeld ANP / bewerking Trouw

De parlementaire enquêtecommissie gaswinning velt in haar eindrapport een hard oordeel over verschillende bewindspersonen, onder wie premier Mark Rutte. Die maakte wel excuses, maar voor de Groningers veranderde er weinig.

Koos Schwartz

In 2013, na de zware beving bij Huizinge in 2012, was oud-VVD-minister Henk Kamp verantwoordelijk voor het besluit om de gaswinning te verhogen. Kamp baseerde zich, vindt de commissie, op deels onjuiste en onvolledige informatie van zijn ambtenaren. Zij hielden informatie achter. Maar Kamp had, vindt de commissie, zijn ambtenaren scherper moeten bevragen. De ambtenaren van economische zaken hebben, meent de commissie, in 2013 hun plicht om hun publieke taak goed uit te voeren verzaakt. Zij hadden het voorzorgsprincipe (better safe than sorry) zwaarder moeten laten wegen dan de wens om zo veel mogelijk gas op te pompen.

In 2014 werd, op advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, besloten om 40 miljoen kuub gas op te pompen. Door druk van toenmalig minister van financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kwam dat uit op 42,5 miljard kuub. Dit besluit kan niet op begrip van de commissie rekenen, zo schrijft ze in haar eindrapport.

Wel verwachtingen, geen actie

De commissie waardeert het besluit van oud-minister Eric Wiebes om met de gaswinning uit het Groningenveld te stoppen. Maar dat besluit had ook een financiële component. Stoppen met de gaswinning zou tot minder schade leiden en dus tot minder uitgaven voor herstel. Wiebes’ besluit leidt tot grote vertraging bij de hersteloperatie van gebouwen.

Premier Mark Rutte heeft de problemen van de Groningers pas laat onderkend. In 2019 maakte hij zelfs publiekelijk zijn excuses. Hierover zegt het rapport: ‘Het valt de commissie op dat de minister-president wel verwachtingen wekt en betrokkenheid toont met de overheveling van de problematiek in Groningen naar de ministerraad, met werkbezoeken en met uitvoerige excuses. Tegelijkertijd concludeert de commissie dat hij in zijn rol als minister-president geen wezenlijke verandering teweegbrengt ten gunste van de Groningers. Dat was, gezien de voortslepende aard van de schade- en versterkingsproblematiek wel op zijn plek geweest.’

Lees ook:

Enquêtecommissie kiest volledig partij voor de Groningers

De belangen van Groningers zijn structureel genegeerd bij de gaswinning. Daarom heeft Nederland een ereschuld aan Groningen, oordeelt de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen in haar eindrapport.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden