Virusuitbraak

Ruim 130.000 kippen afgemaakt na constatering van vogelgriep in Sint-Oedenrode

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

In Sint-Oedenrode is bij een legkippenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om een gevaarlijke ‘hoog-pathogene’ variant van het virus, meldt het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit.

Redactie/ANP

In een straal van een kilometer rond het bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Bij de drie bedrijven worden alle kippen afgemaakt, om verspreiding van het virus te voorkomen. Dat wordt gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De besmette kippenboerderij telt 35.000 dieren, de twee andere respectievelijk bijna 50.000 en 47.000 dieren.

In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode liggen zeven andere pluimveebedrijven. Daar worden monsters genomen en onderzocht op vogelgriep.

In een zone van 10 kilometer rond de besmette legkippenboerderij geldt per direct een vervoersverbod. In dit gebied liggen nog eens 26 pluimveebedrijven. Door het verbod mogen geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel worden vervoerd.

Landelijke ophokplicht was al van kracht

Er gold al een landelijke ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee en die is nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner.

Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels en -kippen moeten hun pluimvee en watervogels afschermen zodat die niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

Lees ook:

Razendsnel verspreidt de vogelgriep zich door Nederland: ‘Het is niet tegen te houden’

Na de eerste dode zwaan, in november gevonden in Kockengen, verspreidt de vogelgriep zich snel over Nederland. ‘Het is niet tegen te houden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden