Vakantieparken

Roompot lonkt vanuit de etalage verleidelijk naar de kopers

Beachresort Nieuwvliet-Bad in Zeeuws-Vlaanderen is een van de tweehonderd bungalowparken van Roompot. Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Beachresort Nieuwvliet-Bad in Zeeuws-Vlaanderen is een van de tweehonderd bungalowparken van Roompot.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Roompot begon ooit met een Zeeuwse camping. Nu is het een grote speler in vakantieparken en wil de huidige eigenaar cashen.

Joost van Velzen

De vakantieparken van Roompot staan te koop. Eigenaar PAI Partners, een Franse investeringsmaatschappij, wil 1 miljard euro voor het recreatiebedrijf hebben. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Volgens de zakenkrant heeft PAI Partners al potentiële kopers benaderd, maar gaat het verkoopproces pas in het nieuwe jaar van start.

Als Roompot inderdaad wordt verkocht, krijgt het voor de derde keer in tien jaar tijd een nieuwe eigenaar. Mochten de vakantieparken bovendien voor het gevraagde bedrag van de hand gaan, dan doet PAI Partners goede zaken. De Fransen namen het recreatiebedrijf in 2016 voor een bedrag van tussen de 500 en 600 miljoen euro over van de Nederlandse investeerder Gilde Buy Out Partners. Maar PAI, schrijft het FD, legde zelf nog geen 150 miljoen euro eigen vermogen in. Roompot was sinds 2011 in handen van Gilde, die het bedrijf destijds overnam van AAC Capital Partners.

Koos Konijn

Kinderen zullen Roompot mogelijk associëren met Koos Konijn, de animatie-mascotte van het bedrijf. Sportliefhebbers kennen Roompot van wielerploeg Roompot-Charles, die er overigens volgend jaar mee ophoudt.

“Roompot is ooit kleinschalig begonnen met een camping in Zeeland en is in de loop van de jaren enorm gegroeid, aanvankelijk zonder dat er extern kapitaal nodig was”, zegt Goof Lukken, specialist toerisme en recreatie aan de Breda University. “Het beschikt inmiddels over een gigantisch aantal bungalows. Daar zijn ze of deels eigenaar van of ze exploiteren en beheren ze. Daarnaast is Roompot ook nog touroperator. Dat maakt het tot een aantrekkelijke partij.”

Het bedrijf, dat zijn naam ontleent aan een vaargeul in de Oosterschelde, heeft inmiddels zo’n tweehonderd bungalowparken en 23 campings. De vakantieparken leggen zich ook toe op extra diensten, zoals vastgoedbeheer en zorgvoorzieningen als nierdialyses op het bungalowterrein. In Nederland is het bedrijf marktleider. Het hoofdkantoor is gloednieuw en staat in Goes.

Kortere vakanties

Roompot opereert ook met succes in Duitsland, België, Frankrijk en Denemarken. De omzet groeide onder de huidige eigenaar van ongeveer 300 miljoen euro naar zo’n 400 miljoen. Het bruto bedrijfsresultaat steeg van 50 miljoen euro naar 72 miljoen in 2018. De winst, waarop de waardering van een bedrijf vaak wordt gebaseerd, stijgt dit jaar naar verwachting door naar 75 miljoen.

Lukken denkt dat de nieuwe koper een goeie heeft aan Roompot, of dat nu een andere investeringsmaatschappij is of een concurrent als de eigenaar van Landal en Center Parcs: “Het concept bungalowpark is een typisch Nederlands verschijnsel dat ook over de grens aan populariteit wint. Bovendien maakt de hele toerismesector een ongekende groei door. Er gaat heel veel geld in om. Daar profiteren die parken enorm van.”

Lukken betwijfelt of potentiële kopers van Roompot zich laten weerhouden door omstandigheden waar de vakantiebranche kwetsbaar voor is, namelijk het weer en de staat van de economie. “Aan het weer kun je uiteraard niet veel doen en ook de conjunctuur is belangrijk. Maar uit onderzoek blijkt steeds weer dat we ons vakantiegedrag niet rigoureus aanpassen in economisch moeilijkere tijden. We boeken hooguit kortere vakanties, en dat is nou juist gunstig voor die bungalowparken.”

Lees ook:

50 jaar Center Parcs: hoe generaties opgroeiden met een vakantie in eigen land

De vakantieparken van Center Parcs zijn een halve eeuw oud. Nog steeds gaan er drommen mensen naartoe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden