Arbeidsvoorwaarden

Rijksambtenaren krijgen 750 euro voor inrichten thuiswerkplek

null Beeld ANP, Lex van Lieshout
Beeld ANP, Lex van Lieshout

Na maanden onderhandelen ligt er eindelijk een cao voor iedereen die werkt voor het Rijk, inclusief de schoonmakers.

Redactie Trouw

Zo’n 120.000 rijksambtenaren krijgen een loonsverhoging van 2 procent. De vakbonden noemen dat karig, maar zijn blij met de goede afspraken over thuiswerken. Zo krijgen rijksambtenaren die veel thuis blijven werken eens per vijf jaar 750 euro om een thuiswerkplek in te richten en te stofferen. Ook is de thuiswerkvergoeding van 2 euro netto per dag vastgelegd. Dit jaar krijgen de ambtenaren een thuiswerkvergoeding van 430 euro en, in december van dit jaar, een eenmalige uitkering van 300 euro.

In de nieuwe cao, die loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022, is het recht op onbereikbaarheid opgenomen. De loonsverhoging gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli. “Er is lang onderhandeld en het resultaat is mager”, zegt CNV-onderhandelaar Bart Schnoor. “De frustratie bij de rijksambtenaren over de houding van de werkgever is tijdens het traject behoorlijk gegroeid.”

Verslechteringen van tafel

De weigering van de werkgever om te praten over de mogelijkheid vervroegd met pensioen te gaan, heeft bij veel vakbondsleden kwaad bloed gezet, zegt Schnoor. Volgens FNV gaf 70 procent van de leden van de vakbond die voor het eindbod hebben gestemd aan dat ze meer van hun werkgever hadden verwacht. Marco Ouwehand, bestuurder van FNV Overheid: “Veel leden waren wel opgelucht dat de verslechteringen, die in eerste instantie in het bod van de werkgevers zaten, van tafel zijn”.

De nieuwe cao geldt ook voor de schoonmakers die in dienst zijn bij de overheid. Dat is winst, want dat betekent voor hen een loonsverhoging. Ouwehand: “Schoonmakers krijgen daarmee eindelijk erkenning voor hun werk. Hun functie is nu ingeschaald onder de cao Rijk. Daardoor kunnen ze de komende jaren, naast de cao-stijgingen, weer in salaris groeien.”

Lees ook:

Zitten we deze week voor het laatst op kantoor?

Nu de besmettingscijfers oplopen kunnen nieuwe maatregelen niet uitblijven. Maar wat als we weer vanuit huis moeten gaan werken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden