NieuwsBanken

Rekenkamer vindt stresstest banken niet streng genoeg

De entree van de Monte Dei Paschi  Banca in Siena, Italië.  Beeld REUTERS
De entree van de Monte Dei Paschi Banca in Siena, Italië.Beeld REUTERS
Trouw redactie

De Europese banken hadden vorig jaar strenger moeten worden getest op hun weerbaarheid tegen economische schokken. De risico’s voor het financiële stelsel in de EU kwamen in de stresstest van 2018 niet goed genoeg tot uitdrukking, stelt de Europese Rekenkamer in een kritisch rapport.

De rekenmeesters constateerden dat niet alle kwetsbare banken in de EU waren opgenomen in de test, zonder namen te noemen. Ook deugde de geografische spreiding niet. De vijftien landen, waaronder Nederland, waar in totaal 48 banken werden getest, liggen vooral in Noord- en West-Europa. Zwakkere landen kregen met minder ernstige scenario’s te maken, constateerden de controleurs. In het ongunstigste scenario waren de gesimuleerde economische schokken lichter dan die tijdens de financiële crisis in 2008 echt plaatsvonden.

De rekenkamer vond ook dat de Europese Bankautoriteit (Eba) sterk op de nationale toezichthouders vertrouwde bij het ontwerp en de uitvoering van de test. De rekenkamer pleit ervoor dat de Eba haar toezicht op de tests versterkt.

De Eba werd in 2010 opgericht met als doel de financiële stabiliteit in de EU te handhaven en te zorgen voor een ‘integere, efficiënte en ordelijk werkende bankensector’. In 2011, 2014, 2016 en 2018 heeft ze stresstests gedaan waarbij bijvoorbeeld een ernstige recessie, een beurscrash of een verlies van vertrouwen werd nagebootst. De robuustheid van de banken daartegen werd onderzocht. In de test van vorig jaar werd een drie jaar durend ongunstig scenario geprojecteerd.

Lees ook:

Italië is financieel gezien een zorgenkind

Veel banken in Italië zijn niet erg solide. Ze hebben leningen uitstaan waarvan bijna iedereen weet dat ze nooit meer worden terugbetaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden