Beursgang

Reizen kan nauwelijks, toch explodeert Airbnb op de beurs

Airbnb gaat naar de beurs. Het logo van het bedrijf is weergegeven op het gebouw van de Amerikaanse beurs Nasdaq op Times Square in New York. Beeld AFP
Airbnb gaat naar de beurs. Het logo van het bedrijf is weergegeven op het gebouw van de Amerikaanse beurs Nasdaq op Times Square in New York.Beeld AFP

Reizen is lastig. Toch hebben beleggers veel vertrouwen in Airbnb. Bij zijn beursdebuut explodeerde de koers van het bedrijf.

Koos Schwartz

Airbnb, het bedrijf achter het platform voor vakantieverhuur van woonruimte, heeft een daverend debuut gemaakt op de Amerikaanse beurs. Op de eerste dag dat er in het aandeel gehandeld kon worden, steeg de koers van 68 naar 144,71 dollar. Dat is een plus van bijna 113 procent. Zo’n hoge eendagsplus komt zelden voor.

De stijging is zowel slecht als goed nieuws voor het bedrijf. Slecht, in zekere zin althans, omdat beleggers blijkbaar veel meer wilden betalen voor het aandeel dan de zakenbanken die de beursgang regelden hadden gedacht. Airbnb had dus veel meer geld kunnen ophalen dan de circa 3,5 miljard dollar die het bij een introductiekoers van 68 dollar binnenlepelde.

Aan de andere kant geeft de stijging aan dat beleggers zeer hoge verwachtingen hebben van het bedrijf. En dat terwijl Airbnb in zijn twaalfjarig bestaan nog nooit een jaar met winst afsloot en er ook nog zoiets is als de coronacrisis die het bedrijf vooral in de maanden april, mei en juni keihard raakte. Zo lagen de via Airbnb geregelde boekingen in april maar liefst 72 procent lager dan in april 2019.

Om aan geld te komen moest Airbnb toen 2 miljard dollar lenen (tegen een hoge rente) en om de kosten te drukken werd ongeveer een kwart van het personeelsbestand (circa 1800 mensen) naar huis gestuurd. Pikant detail: toen Airbnb de lening regelde, werd de waarde van het bedrijf op 18 miljard dollar geschat. Bij een aandelenprijs van 144,71 dollar is die waarde ongeveer 100 miljard dollar. Over de eerste negen maanden van dit jaar leed Airbnb overigens een verlies van 697 miljoen dollar.

Optierechten

Feest was het deze week in elk geval voor de drie oprichters van Airbnb die nu in de categorie superrijken vallen. Feest ook voor de personeelsleden die bij hun tewerkstelling opties kregen (rechten om aandelen tegen een bepaalde prijs te kopen) en zij die aandelen nu met grote winst kunnen verkopen. Dat Airbnb uitgerekend in coronatijd naar de beurs toog, kwam onder meer doordat veel van die optierechten binnenkort zouden aflopen. In dat geval zouden de personeelsleden niets aan hun opties hebben gehad. Ook voor investeerders die al eerder een belang hadden genomen in Airbnb en de investeerders die de aandelen voor 68 dollar kochten, was het beursdebuut zeer lucratief.

Gezien de hoge prijs die beleggers nu betalen voor het aandeel, verwachten zij blijkbaar dat de coronacrisis niet lang meer duurt en dat Airbnb daarna zijn sterke positie – het is het grootste platform voor tijdelijke vakantieverhuur van woningen – zal gaan verzilveren. Eerder deed Booking.com dat op zijn terrein (vooral hotelboekingen) ook. Dat van oorsprong Nederlandse bedrijf was tot de coronacrisis uitermate winstgevend.

Lees ook:

Airbnb is flink gehavend, maar gaat toch naar de beurs

Hard geraakt worden door de coronacrisis en toch naar de beurs gaan? Airbnb doet het.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden