Detailhandel

Recordomzetgroei voor winkels, maar voor hoelang nog?

Winkelend publiek in de Haagse binnenstad.  Veel winkels die vorig jaar te lijden hadden van de pandemie beleven nu goede tijden. Beeld ANP
Winkelend publiek in de Haagse binnenstad. Veel winkels die vorig jaar te lijden hadden van de pandemie beleven nu goede tijden.Beeld ANP

De omzet van de detailhandel is in het afgelopen kwartaal enorm gegroeid. Kledingwinkels behaalden zelfs het hoogste omzetniveau in tien jaar.

ANP

De Nederlandse detailhandel kende in het eerste kwartaal een recordomzetgroei. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de enorme groei vooral te danken aan het feit dat er in de vergelijkbare periode vorig jaar nog sprake was van een lockdown. Veel winkels moesten hun deuren tijdelijk gesloten houden. Intussen kampen winkeliers door het toenemende gebrek aan personeel wel weer met nieuwe problemen.

Ten opzichte van een jaar eerder waren de opbrengsten 14 procent hoger. Vooral kledingwinkels, schoenenzaken en bouwmarkten kenden een grote omzetstijging. Kledingwinkels behaalden als gevolg van een groei van 91 procent zelfs het hoogste omzetniveau in tien jaar.

Bij winkels die tijdens de pandemie wel geopend mochten blijven, is het beeld anders. Volgens het CBS lieten drogisterijen met een plus van 6 procent bijvoorbeeld een relatief lage omzetgroei zien. Bij supermarkten daalde de omzet, terwijl speciaalzaken, zoals slagerijen en kaaswinkels, er wel in slaagden om hun opbrengsten op te voeren. Over de gehele linie was in de foodsector sprake van een omzetdaling van 1 procent.

Detailhandel niet uit de zorgen

Maar het fikse omzetherstel betekent niet dat de detailhandel nu weer uit de zorgen is. Bij een peiling van het CBS aan het begin van het tweede kwartaal liet bijna 40 procent van de winkeliers weten dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor de bedrijfsvoering. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde, dat op 34 procent uitkwam. Ten opzichte van begin vorig kwartaal steeg dit percentage voor winkeliers het meest van alle bedrijfstakken en verdubbelde ongeveer. Daarnaast voelen winkeliers zich de laatste tijd vaker belemmerd door tekorten aan materialen en andere zaken.

De omzetgroei van de detailhandel is deels ook te verklaren door de flink opgelopen inflatie. Maar de toegenomen hoeveelheid verkochte producten was in het eerste kwartaal met afstand de grootste factor. Veel prijsverhogingen moeten bovendien nog komen. Ruim zes op de tien winkeliers hebben tegen het CBS gezegd dat ze verwachten dat de prijzen de komende drie maanden zullen stijgen. Een kwartaal geleden zeiden nog maar vier van de tien detailhandelaren dat.

Lees ook:

Ondanks de lockdown draaiden winkeliers meer omzet dan in 2020

De doe-het-zelf-winkels en de witgoedbedrijven hadden in het eerste coronajaar zo’n hoge omzet, dat was gewoon niet te evenaren in 2021. Maar bijna alle andere winkels draaiden vorig jaar prima, beter dan in 2020.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden