Begrafeniskosten

Rechter: Yarden moet versobering uitvaartverzekering terugdraaien

null Beeld

Uitvaartverzekeraar Yarden zat fout met het plotseling afwaarderen van de rechten van zijn pakketpolishouders. Die wijzigingen moeten in negentien gevallen voorlopig worden teruggedraaid. Dat heeft de rechter beslist in een kort geding, dat negentien verzekerden hadden aangespannen. Zij wilden die voor hen nadelige poliswijziging van tafel hebben.

De oude pakketpolissen boden dekking voor een complete begrafenis of crematie. Halverwege vorig jaar liet Yarden 390.000 polishouders weten dat het zijn verplichtingen niet langer kan nakomen, onder meer wegens de alsmaar toenemende kosten van uitvaarten. Nabestaanden mogen voortaan een pakket van een paar duizend euro samenstellen en moeten de rest van de kosten aan Yarden bijbetalen.

Financiële problemen

De verzekeraar had aangegeven dat hij de polissen mag aanpassen op grond van een zogenoemde en-bloc-clausule, die de verzekeraar het recht geeft om in één keer een hele groep polissen aan te passen.

De rechter nu noemt zo’n clausule onverenigbaar met het karakter van de naturapakketpolis. Een en-bloc-clausule hoort niet thuis in een naturapolis die verzekerden beoogt te beschermen tegen bijbetalingen. Verder vindt de rechter dat de financiële problemen waar Yarden mee schermt, zijn ontstaan door de eigen bedrijfsvoering en keuzes uit het verleden. “Dat is uitsluitend Yarden aan te rekenen.”

De Consumentenbond Claimservice reageert verheugd op de uitspraak en noemt die niet alleen van belang voor de negentien verzekerden, maar voor alle 390.000 polishouders. De instantie roept andere polishouders op zich alsnog te melden.

Klachteninstituut

Op de eigen site stelt Yarden: ‘Yarden betreurt de uitspraak en is het vonnis nader aan het bestuderen.’

Eerder besloot klachteninstituut Kifid dat Yarden de versobering van zijn uitvaartverzekeringspakket niet hoeft terug te draaien. Volgens het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) was de maatregel, die Yarden doorvoerde om het hoofd boven water te houden, gerechtvaardigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden