Nieuws Halfjaarcijfers

Rabobank ziet winst dalen en werkt aan antiwitwasbeleid

Rabobank moet klanten en transacties beter controleren op witwassen.

Ook de Rabobank moet nog op verschillende dossiers verbeteringen doorvoeren bij haar antiwitwasbeleid. Volgens topman Wiebe Draijer hoeft de bank niet alle klanten nogmaals door te lichten. Wel moet bij sommige klanten beter worden ­onderbouwd waarom ze in een bepaalde risicocategorie zijn ingedeeld.

Dat maakte de Rabobank donderdag ­bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De bank werkt bij de verbeteringen ‘in overleg met en in ­opdracht van’ toezichthouder De Nederlandsche Bank. Draijer kon in een toelichting niet aangeven bij hoeveel dossiers verbeteringen doorgevoerd moeten worden. Bij Rabobank zijn wereldwijd zo’n 1600 mensen fulltime bezig met het controleren van klanten en transacties.

Rivaal ABN Amro kondigde vorige week aan dat het al zijn particuliere klanten in Nederland gaat doorlichten. Daarvoor nam die bank een voorziening van 114 miljoen euro. Bij de Rabobank is het niet nodig om zo’n voorziening op te nemen.

De winst ging niettemin fors omlaag. Het financiële concern zag zijn kredietverliezen oplopen ten opzichte van het lage niveau over dezelfde periode vorig jaar. Dit kwam onder meer door problemen in de Braziliaanse suikerbranche, waardoor sommige klanten hun leningen mogelijk niet meer kunnen afbetalen. Ook werden de inkomsten geraakt door de aanhoudend lage rente en het wegvallen van resultaten van onderdelen FGH Bank en BPD Marignan.

Onder de streep resteerde een winst van 1,2 miljard euro, wat neerkomt op een terugval van 29 procent. Volgens de Rabobank is dat gezien de uitdagende omstandigheden, zoals de verdere escalatie van de handelsoorlog en de afzwakkende economische groei in de wereld, geen slechte prestatie. Rabobank is erin geslaagd om de kosten verder omlaag te brengen.

De bank benadrukt dat de finan­ciële prestaties in het eerste half jaar van 2018 uitzonderlijk waren. Toen lagen de kredietverliezen op een extreem laag niveau. “Met het huidige niveau komen deze weer in de buurt van het langjarig gemiddelde.”

In Nederland heeft de bank zijn marktaandeel op de hypotheekmarkt iets verder vergroot, naar 21,4 procent. Naar eigen zeggen blijft de Rabobank daarmee de grootste hypotheekverstrekker. Draijer vindt het wel vervelend dat de Europese Centrale Bank binnenkort mogelijk de rente verder gaat verlagen. Hij vindt dat ‘niet wenselijk en ineffectief’. 

Lees ook:

De tijd van het tandeloze toezicht op banken is voorbij.

Banken moeten werk maken van het nagaan van hun klanten. Na ING en Triodos weet ABN Amro dat nu ook.

ABN kent haar particuliere klant niet goed genoeg.

ABN Amro krijgt mogelijk een boete van toezichthouder DNB omdat de bank niet genoeg weet van zijn particuliere klanten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden