Spaarrente

Rabobank sluit aan in rijtje banken met negatieve spaarrente vanaf een ton

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wie meer dan een ton spaargeld heeft, betaalt straks ook bij Rabobank om te mogen sparen. Eén voor één schuiven de banken hun ondergrens voor een negatieve rente omlaag.

Uitgerekend nu Nederlanders massaal sparen, of eigenlijk juist mede daardóór, krijgen zij steeds vaker een negatieve spaarrente voor hun kiezen. Eén voor één steken banken hun teen iets dieper in het water om de boel af te tasten, de reacties af te wachten, waarna de andere banken volgen.

Rabobank-klanten met meer dan één ton op hun rekening gaan vanaf 1 juli een negatieve rente van 0,5 procent betalen over het bedrag dat ze boven die ton bezitten, zo maakte de bank woensdag bekend. Nu is die ondergrens nog 250.000 euro. Dat nieuws komt iets meer dan een week nadat ING en de Volksbank (moederbedrijf van onder meer SNS Bank en ASN) hun drempel op een ton zetten. Dat nieuws kwam een paar dagen nadat ABN Amro de ondergrens verlaagde van 500.000 euro naar 150.000 euro.

De kredietinstellingen wijzen bij hun beslissingen naar de Europese Centrale Bank (ECB). Alle spaartegoeden die banken niet weten om te zetten in leningen aan consumenten of aan bedrijven, moeten zij op een rekening bewaren, namelijk bij de ECB. De Centrale Bank rekent daar sinds 2014 een negatieve rente van 0,5 procent voor, in de hoop dat banken hun spaartegoeden vooral zoveel mogelijk blijven uitlenen. Dat stimuleert bestedingen en daarmee dus de economie.

Niet genoeg vraag naar krediet

Maar er is niet genoeg vraag naar krediet, ziet Harald Benink, hoogleraar bankieren en financiën van de Universiteit Tilburg. “Daardoor kunnen banken hun geld niet goed uitzetten.” Dat doet pijn, zeker nu consumenten sinds de coronacrisis veel meer zijn gaan sparen. Over al dat extra spaargeld moeten de banken nu die boeterente bij de ECB betalen.

In de woorden van De Nederlandsche Bank gaat het zelfs om ‘exceptioneel’ veel extra spaartegoed: vorig jaar stortten Nederlanders 42 miljard euro op hun rekening, twee keer zoveel als in 2019.

Toch komt een overgrote meerderheid van de consumenten niet aan die grens van 100.000 euro, zodat slechts een klein deel van de klanten straks echt een negatieve rente zal moeten betalen. Bij Rabobank, bijvoorbeeld, gaat slechts 4,2 procent van de klanten betalen voor het mogen sparen. Hoeveel vermogen die rijkere klanten samen op hun Rabobank-rekening hebben staan, wil de bank niet zeggen. Wel benadrukt een woordvoerder dat Rabobank de rente per rekening bepaalt, en niet per klant. Iemand met meerdere rekeningen die samen boven de ton uitkomt, blijft dus gevrijwaard.

Kleinere spaarders

Tegelijkertijd durft haast geen geen bank meer te garanderen dat het bij deze ondergrens van een ton blijft. Het zou dus kunnen dat kleinere spaarders straks ook aan de beurt zijn, meldde nieuwssite Nu.nl vorige week na een rondgang. Kamerleden van het CDA en de SP wilden daarop direct van demissionair minister Hoekstra (Financiën) weten wat die daaraan ging doen. Een verbod op negatieve rentes onder de ton?

Misschien hoefden banken wat minder aan hun klanten door te rekenen als de rentes op het geld dat zij uitlenen, en waar ze dus veel van hun inkomsten vandaan halen, wat hoger zouden zijn. Maar ook die rentes dalen: hypotheken en ander krediet brengen veel minder op dan voorheen. Dat rentes op dat soort langer lopende leningen dalen, komt ook deels door het beleid van de ECB. Die koopt veel van die langer lopende leningen op in de markt, waardoor de rente daarop verder omlaag schiet.

Worden die hypotheekrentes dan ook negatief? Dat ligt niet erg voor de hand, zegt hoogleraar Benink. De hypotheekrente is een afgeleide van de rente op staatsleningen. En ja, daarop is de rente weliswaar al een tijdje negatief, maar voor consumenten komt er bovenop die rente op staatsleningen nog een risicopremie. Voordat de hypotheekrente onder de nul daalt, moet de rente op staatsleningen wel heel erg onder nul dalen. “Ik zie dat dus niet zo snel gebeuren”, zegt Benink.

Lees ook:

Komen die positieve spaarrentes nog een keer terug?

Je zou het haast vergeten, maar 2020 was óók het jaar waarin bank na bank overging op 0 procent spaarrente voor kleine spaarders én een negatieve spaarrente voor grote spaarders. Blijft dat zo?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden