CoronacrisisWerkloosheid

Rabobank: Na de zomer wordt het beter (misschien)

Lege terrassen en gesloten horeca bij de stranden op Ameland. Beeld ANP, Vincent Jannink

Het ziet er somber uit voor de Nederlandse economie. De handel met het buitenland loopt snel terug en de werkloosheid stijgt in rap tempo. Corona volente, gaat het na de zomer beter. 

De werkloosheid zal fors toenemen. Door de coronacrisis dreigen 400.000 à 500.000 mensen hun baan te verliezen. Dat getal zal waarschijnlijk nog hoger uitvallen, omdat niet alle zzp’ers die (bijna al) hun werk verliezen, aangeven dat ze werkloos zijn.

Deze voorspelling doen onderzoekers van Rabobank in een rapport waarin ze de gevolgen van de coronacrisis schetsen. Ze gaan ervan uit dat Nederland nog tot 1 juni op slot zit en dat mensen daarna geleidelijk aan meer bewegingsvrijheid krijgen. In dat scenario krimpt de Nederlandse economie in 2020 met 5 procent, een krimp die groter is dan in 2009 toen de financiële crisis zich deed voelen. Als de beperkingen ook na 1 juni nog een tijd van kracht blijven, wordt de economie veel harder geraakt.

De hardste klappen vallen volgens Rabobank in de horeca, de cultuursector, de recreatie, de bouw, de handel, de logistiek, de sierteelt en de industrie. In die sectoren werken bijna een half miljoen zelfstandigen en een half miljoen flexwerkers, dat zijn oproepkrachten, mensen met tijdelijke contracten of met nulurencontracten. Een groot deel van hen komt op straat te staan, denken de onderzoekers. Ook in andere sectoren zullen veel flexwerkers hun werk verliezen. Vaste krachten lopen dat risico veel minder, maar zonder risico zijn ze niet.

Dat betekent dat de werkloosheid snel groeit. In februari zaten er 274.000 mensen zonder werk, een historisch laag aantal. Dat zullen er over een paar maanden 674.000 tot 774.000 zijn. De onderzoekers tekenen daarbij aan dat mensen alleen als werkloos worden beschouwd als zij geen betaald werk hebben, actief op zoek zijn naar werk en direct met werken kunnen beginnen. In de praktijk is het aantal mensen dat werkloos is, of wordt, dus hoger dan uit de officiële cijfers naar voren komt. In totaal telt Nederland ongeveer 1,9 miljoen flexwerkers en 1,5 miljoen zelfstandigen.

Een hevige crisis, maar wel een korte

De onderzoekers verwachten een vrij korte, maar hevige crisis. Ze denken dat de economie in het derde kwartaal weer aantrekt, op voorwaarde dat Nederland dan (grotendeels) van het slot af is. Er zijn ook sectoren die de coronacrisis pas dan het hardst voelen: de industrie en de bouw. De industrie krijgt problemen met de toelevering van materialen en met afnemende vraag uit binnen- en buitenland. 

Voor 2021 voorzien de onderzoekers een forse economische groei van 4,9 procent. Het steunpakket van de overheid helpt daarbij, net als de inhaalvraag naar diensten en producten die nu niet kunnen worden aangeschaft. Maar de krimp van dit jaar zal eind 2021 nog niet volledig gecompenseerd zijn. De onderzoekers denken dat de import en export in 2020 met zo’n 14 procent zullen terugvallen, een ongekend hoog percentage, maar dat dat verlies in 2021 weer wordt goedgemaakt. Ook de horeca krijgt het in 2021 weer druk.

Consumenten zullen in 2020 beduidend minder (4,4 procent) uitgeven dan in 2019 en zullen ook als Nederland weer open is voorzichtig zijn. De investeringen van bedrijven vallen met een procent of 7 terug. Opvallend is dat het werk in de zorg in het tweede kwartaal van dit jaar ook vermindert. Corona vergt alle aandacht, maar daardoor zijn er minder opnames voor andere ziektes. Daarbij behandelen tandartsen alleen noodgevallen en zijn veel fysiotherapiepraktijken gesloten.

Lees ook:
De arbeidsmarkt na één maand corona: enorme overschotten aan personeel én grote gaten

Door de coronacrisis kan er binnen één en dezelfde sector zowel een tekort zijn als een teveel aan arbeidskrachten, laat het UWV zien in een overzicht van de arbeidsmarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden