Boete

Rabobank krijgt miljoenenboete wegens bonuskwestie

Rabobank heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) voor in totaal 2 miljoen euro aan boetes gekregen wegens het niet correct toepassen van Europese beloningsregels. Volgens de toezichthouder ging het financiële concern een paar jaar terug bij diverse bonussen de fout in.

Over het jaar 2014 was aan drie medewerkers een te hoge variabele beloning uitgekeerd. DNB wijst erop dat deze hoger was dan 100 procent van de vaste beloning. Daarnaast werd een bonus aan 125 medewerkers te vroeg uitbetaald, aangezien het extraatje over meerdere jaren uitgesmeerd had moeten worden. Diezelfde 125 medewerkers en nog vijf anderen werden bovendien volledig in contanten beloond, terwijl dat niet had gemogen.

Rabobank heeft al laten weten niet in beroep te gaan tegen de straf. "De boete betreft een oude kwestie uit 2014", benadrukt topman Wiebe Draijer in een toelichting. De straf heeft volgens hem betrekking op een kleine groep medewerkers bij de buitenlandse activiteiten van de bank. Volgens DNB voldoet Rabobank inmiddels weer aan de Europese beloningsregels.

Er dreigt overigens nog een andere geldstraf van DNB, vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Draijer sluit een boete in verband hiermee niet uit, zei hij donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. De bank is op last van DNB tienduizenden klanten opnieuw aan het doorlichten is op mogelijke witwasrisico's. De centrale bank gaat in april kijken of Rabobank zijn zaakjes dan wel op orde heeft. Draijer durfde niet te zeggen wat dan de conclusie zal zijn en of er nog ingrepen nodig zullen zijn.

Lees ook: 

Rabobank had zijn klantdossiers niet op orde, boete van 1 miljoen

Rabobank heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) een boete van ruim een miljoen euro gekregen, omdat ze tussen 2014 en 2016 haar klantdossiers niet op orde had: de bank wist in sommige gevallen niet goed wie haar klanten waren, wie de eigenaren waren van firma’s die bankierden bij de bank en waar de winst van die firma’s naar toe ging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden