Rabobank komt met compensatieregeling rond variabele rente

null Beeld ANP, Lex van Lieshout
Beeld ANP, Lex van Lieshout
ANP

Rabobank gaat in januari klanten met een doorlopend consumentenkrediet een compensatievoorstel doen voor te veel betaalde variabele rente. Die regeling gaat twintig jaar terug en geldt volgens een woordvoerder voor ongeveer 300.000 contracten bij Rabobank en dochters Freo en Fideaal. Ook andere banken, zoals ING en ABN Amro, zijn met compensatieregelingen gekomen vanwege te veel betaalde rente op leningen.

De Rabobank zegt bij die compensatie het verschil te berekenen tussen wat de klant heeft betaald en wat volgens het financiële klachteninstituut Kifid had moeten worden betaald. Klanten bij wie dat verschil groter is dan 50 euro, krijgen de te veel betaalde rente terug. De bank gaat ook te veel betaalde rente op rente vergoeden.

De woordvoerder van Rabo geeft aan dat met de compensatieregeling 100 miljoen euro is gemoeid, exclusief kosten voor rente op rente en uitvoeringskosten. Het kan tot eind 2022 duren voordat alle klanten die voor compensatie in aanmerking komen, zijn benaderd. ING heeft voor een compensatieregeling 180 miljoen euro opzijgezet en ABN Amro trekt daarvoor 250 miljoen euro uit.

In september maakte belangenorganisatie Qollect bekend een miljardenclaim te willen indienen tegen de banken vanwege de te veel betaalde rente.

Lees ook:

ING compenseert te dure leningen met 180 miljoen, ‘maar de schade loopt in de miljarden’

ING gaat net als ABN Amro en Rabobank klanten compenseren die een te hoge rente hebben betaald op een lening. Daarvoor zet de bank 180 miljoen euro opzij. Hoeveel geld individuele klanten kunnen verwachten, is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden