Industrie

Productie Nederlandse industrie op hoogste niveau ooit

Een machine bij chipmachinefabrikant ASML wordt gereed gemaakt voor transport.  Beeld HH, Ton Toemen
Een machine bij chipmachinefabrikant ASML wordt gereed gemaakt voor transport.Beeld HH, Ton Toemen

De Nederlandse industrie raast de laatste maanden voort in de zesde versnelling. Nog nooit lag de gemiddelde dagproductie hoger dan in de afgelopen julimaand, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een zware dip in tijden van lockdowns en klemmende thuisblijfadviezen. Gevolgd door een ongekende hausse die alle normale groeicijfers overtreft. Bijna elke economische indicator vertoont de laatste maanden ongeveer hetzelfde verloop, met een hoge piek na een diep dal. De laatste maandcijfers van de Nederlandse industrie – die van juli – vormen daar geen uitzondering op. Nog nooit lag het productieniveau zo hoog, blijkt uit cijfers van het CBS.

Daarmee is de recente piek voor de industrie inmiddels veel hoger dan het dal diep was. De gemiddelde dagproductie lag niet alleen 14,1 procent hoger dan in juli 2020, toen de naweeën van de eerste coronagolf nog duidelijk voelbaar waren. Ook de productie van juli 2019, voor de coronacrisis dus, werd met 9 procent overtroffen. Dat beeld is al een aantal maanden terug te zien: ook in maart, april, mei en juni steeg de gemiddelde dagproductie dit jaar harder dan dat die in 2020 kromp – en kwam daarmee telkens boven het niveau van 2019 uit.

Wereldwijde chiptekorten

De groei was aanwezig in ruim driekwart van alle onderdelen van de industrie. Zo produceerde de machine-industrie haast twee derde meer dan een jaar eerder. De transportmiddelenindustrie zag de productie echter met 6 procent krimpen. In deze branche, die onder meer auto- en vrachtwagenproducenten omvat, hadden bedrijven last van de wereldwijde chiptekorten en moesten enkele fabrieken om die reden worden stilgelegd.

Ondernemers in de industrie werden in augustus minder positief, stelde het CBS verder. Al ligt het vertrouwen nog altijd ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Lees ook:

Na anderhalf jaar en 80 miljard euro stopt het kabinet met de steunpakketten

80 miljard euro trok het kabinet de afgelopen anderhalf jaar uit om de economie te ondersteunen. Nu de meeste beperkende maatregelen vanwege corona zijn afgeschaft, stoppen per 1 oktober ook de steunpakketten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden