Cao

Principeakkoord tussen cabinebonden en KLM

De businessclasscabine.Beeld KLM

Cabinevakbonden VNC en FNV hebben een principeakkoord bereikt met luchtvaartmaatschappij KLM over een nieuwe cao. Volgens de bonden ging daar in de nacht van donderdag op vrijdag het nodige duw- en trekwerk aan vooraf. KLM hield vast aan haar loonbod van 7 procent. Ondanks dat dit door de bonden lange tijd als te mager werd bestempeld, gingen ze nu toch onder voorwaarden akkoord.

Afgesproken is dat de lonen in een periode van twee jaar en negen maanden in stapjes omhoog gaan. Per 1 september dit jaar gaat het om 2 procent. Op 1 augustus volgend jaar en 2021 volgen loonstappen van 2,5 procent. Verder blijft de winstdeling zoals die nu is en is de vrijwillige vertrekregeling aangepast. Ook is afgesproken dat alle medewerkers een eenmalige uitkering krijgen.

Verder zijn aanpassingen bij het structureel besteedbaar inkomen per 1 januari 2020 van 1,93 procent. Dit wordt verhoogd in de vorm van een Duurzaam Inzetbaarheidsbudget. Dit kan ingezet worden voor opleiding of extra verlofdagen of een combinatie van die twee. Ook kan gekozen worden het budget te laten uitbetalen. KLM benadrukt dat dit geld komt uit bestaande potjes van het domein cabine, dat dus anders wordt ingezet. Leden van VNC en FNV Cabine moeten nog wel stemmen over het akkoord. Dat gebeurt naar verwachting begin januari. Vakbonden leggen het resultaat positief voor aan de leden.

KLM zegt blij te zijn dat de partijen tot elkaar zijn gekomen zo vlak voor de feestdagen. Volgens de maatschappij is sprake van een “goed onderhandelingsresultaat”, waarmee nu alle drie de cao-domeinen - cabine, piloten en grondpersoneel - in balans zijn. “Hiermee komt er duidelijkheid en rust voor alle medewerkers en het bedrijf, zodat we ons gezamenlijk kunnen richten op 2020”, aldus Aart Slagt, hoofdonderhandelaar bij KLM.

Lees ook:

VNC vindt loonbod KLM te mager en denkt na over acties

De stewards en stewardessen hebben het cao-voorstel van KLM naar de prullenbak verwezen. Mogelijk volgen er acties. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden