Kledingreus

Primark draait plannen voor ontslag 250 medewerkers terug

Primark gaat toch zonder gedwongen ontslagen reorganiseren. Beeld REUTERS
Primark gaat toch zonder gedwongen ontslagen reorganiseren.Beeld REUTERS

250 medewerkers van Primark die hun contract dreigden te verliezen, kunnen toch voor het bedrijf blijven werken. Door de grote weerstand tegen de plannen geeft de Ierse kledingketen de reorganisatie op een andere manier vorm.

Lukas van der Storm

Primark kondigde in maart aan de contracten van zo'n 250 medewerkers in leidinggevende functies te willen beëindigen. Doel daarbij was om de organisatie in de winkels eenvoudiger te maken. Het bedrijf heeft nu in totaal zes verschillende leidinggevende functies. Variërend van de store manager, die de hele vestiging bestiert, tot supervisors die een klein team binnen een afdeling aansturen.

Van die zes lagen wil de winkelketen er twee schrappen. Dat wilde Primark aanvankelijk doen door de medewerkers te ontslaan in de lagen die komen te vervallen. Zij zouden dan kunnen solliciteren op ongeveer 200 nieuwe functies in de lagen die wél zouden blijven bestaan.

Dat leidde tot veel onrust. Het sociaal plan dat Primark vorige week presenteerde, leidde daarom tot veel weerstand. Ook vakbond FNV, die overigens niet bij de gesprekken betrokken was, roerde daarbij flink de trom. “Collega’s vonden dat Primark nog niet goed genoeg geluisterd had”, schrijft de Nederlandse Primark-topman David Swann Lassche nu in een brief aan medewerkers.

‘In deze tijden is lonen bevriezen van de zotte’

Daarom komen er nu toch géén gedwongen ontslagen. Medewerkers worden nu toch onverkort geplaatst in een van de functies die wél blijft bestaan, met behoud van hun salaris en contracturen. Hun salaris wordt daarbij wél bevroren als zij meer verdienen dan collega's in hun nieuwe functie.

Vakbond FNV is blij dat de ontslagen van de baan zijn, maar wijst er ook op dat het bevriezen van salarissen voor nieuwe onrust zorgt. “In tijden van deze torenhoge inflatie de lonen bevriezen is van de zotte", vindt vakbondsbestuurder Linda Vermeulen. Zij sluit nieuwe acties dan ook niet uit.

Lees ook:

Onrust bij kledingreus Primark: 250 mensen worden ontslagen en kunnen weer solliciteren

Een reorganisatie bij het leidinggevend personeel zorgt voor onrust bij kledingketen Primark. 250 medewerkers worden ontslagen; zij kunnen vervolgens op 200 vernieuwde functies solliciteren. ‘Na acht jaar zou ik ineens weer op nul moeten beginnen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden