Openbaar vervoer

Prijs van ov stijgt harder dan die van autogebruik

Beeld Trouw

Door de verhoging van het btw-tarief is het openbaar vervoer duurder geworden. Dat lijkt niet te stroken met het overheidsbeleid om CO2-uitstoot terug te dringen.

Een tegenvaller voor ov-reizigers: de prijzen van van het openbaar vervoer namen de laatste tien jaar harder toe dan die van reizen met de auto. Ov-gebruik is sinds 2009 bijna 30 procent duurder, terwijl de autokosten met gemiddeld een kwart stegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral met bus- en taxiprijzen ging het hard het laatste decennium: die stegen beide met ongeveer 40 procent.

Ondanks die grotere prijsstijging van het ov geven Nederlanders nog altijd tien keer zoveel geld uit aan de auto. De kosten voor autogebruik zitten vooral in de brandstof – gemiddeld maakt die ongeveer een derde van de autokosten uit – en die werd de afgelopen tien jaar ruim een kwart duurder.

De prijsstijging van openbaarvervoerkaartjes komt met name door de btw-verhoging, van 6 naar 9 procent, die begin dit jaar inging. Het ov-gebruik werd daardoor 5,5 procent duurder.

De forse prijsstijging van ov-gebruik lijkt niet te stroken met het overheidsstreven om de CO2-uitstoot terug te dringen. De Nederlandse regering zegt 20 procent minder van dit broeikasgas in 2020 te willen uitstoten. Maar Den Haag zegt dat niet per se te willen bereiken met het verlagen van prijzen. Wel moeten er meer treinen worden aangeschaft, moet er meer reiscomfort komen, moet de ov-informatievoorziening beter en moeten de stationsvoorzieningen worden uitgebreid.

De Nederlandse prijsstijging in het openbaar vervoer is overigens de hoogste in Europa. Gemiddeld werd een Europees ov-kaartje slechts 1,6 procent duurder. In België was de stijging 2,5 procent. In Tsjechië daalde de prijs juist met zo’n 10 procent.

Lees ook

Waarom gratis openbaar vervoer mensen niet uit de auto krijgt

Luxemburg maakt al het openbaar vervoer gratis, Estland is ook al een eind op weg. Maar het ei van Columbus om mensen uit de auto te krijgen is zo’n maatregel niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden