Energieprijzen

Prijs olie en gas breekt records

Consumenten zien de benzineprijzen oplopen. Tanken voor 2 euro de liter is geen uitzondering.  Beeld ANP, Rob Engelaar
Consumenten zien de benzineprijzen oplopen. Tanken voor 2 euro de liter is geen uitzondering.Beeld ANP, Rob Engelaar

De prijs van een vat Brentolie is dinsdag gestegen tot meer dan 80 dollar. Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2018.

Redactie Trouw

De olieprijzen lopen al enige tijd op door de sterke vraag vanwege het economisch herstel van de coronacrisis. Ook wordt gespeculeerd dat het aanbod op de oliemarkt steeds meer onder druk kan komen te staan omdat minder wordt geïnvesteerd in nieuwe fossiele brandstofprojecten.

De prijs van een vat Brentolie (van 159 liter), de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Afrika en Europa, steeg tijdens de beurshandel in Azië 1 procent tot 80,33 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (West Texas Intermediate) klom 1,1 procent tot 76,25 dollar per vat.

De stijgende olieprijzen gaan hand in hand met de sterk opgelopen gasprijzen. In Europa hebben de gasprijzen nieuwe recordniveaus bereikt en in het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs zorgen over tekorten aan gas nu het winterseizoen eraan komt. De prijs van aardgas ging dinsdag met meer dan 11 procent omhoog. Ook de prijs van Duitse stroom steeg, net als de prijzen van emissierechten. “De balans tussen vraag en aanbod in Europa blijft uitermate krap. Dat zorgt voor verdere opwaartse prijsdruk voor een markt die al records heeft bereikt”, schrijven analisten.

Energievouchers

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire denkt dat de energieprijzen de komende maanden nog verder kunnen gaan stijgen, liet hij weten op de Franse televisie. De Franse overheid is bezig extra maatregelen te nemen om huishoudens te helpen met die stijgende kosten. Parijs heeft al aangekondigd een eenmalige betaling van 100 euro te doen aan de 5,8 miljoen huishoudens die energievouchers krijgen.

Kenners denken dat de olieprijzen nog wel verder kunnen gaan stijgen. Oliekartel Opec en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, zijn de productie geleidelijk aan het verhogen door de grotere vraag. Zij hadden eerder de olieproductie nog scherp verlaagd vanwege de coronacrisis om zo de prijzen te stutten.

Zakenbank Goldman Sachs denkt echter dat de productieverhogingen door de Opec+, zoals die alliantie wordt genoemd, de komende tijd niet zullen voldoen om het krappe aanbod op de oliemarkt te verhelpen. De Opec komt dinsdag met een rapport over de verwachtingen voor de wereldwijde olievraag.

Lees ook:

Het benzinetekort bij de Britse pomp een gevolg van de brexit? De Conservatieven noemen liever andere oorzaken

In het Verenigd Koninkrijk zijn veel tankstations helemaal leeggepompt. Er zijn te weinig vrachtwagenchauffeurs om ze te bevoorraden.

Stroomcrisis in China veroorzaakt grote problemen voor de textielindustrie, Apple, Tesla en chipmakers

Chinese bedrijven, vooral in belangrijke industriële regio’s, worden zwaar geraakt door een stroomtekort. Ook huishoudens kampen met problemen. Kenners vrezen een crisis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden