Postmarkt

PostNL is nog niet klaar met het veranderen van de postmarkt

Medewerkers sorteren pakketten in een nieuw pakketsorteercentrum van PostNL in Tilburg. Beeld ANP, Sem van der Wal

Met het inlijven van rivaal Sandd is PostNL allerminst klaar met het doorvoeren van veranderingen op de postmarkt. Volgens topvrouw Herna Verhagen blijft de hoeveelheid te bezorgen post komende jaren waarschijnlijk teruglopen. Om dat op te vangen, zal PostNL doorlopend veranderingen moeten doorvoeren in de manier van werken. Ook verwacht Verhagen op termijn weer minder postbezorgers nodig te hebben.

Een voorbeeld van een verandering is dat postbezorgers komende zomer in meer gebieden in Nederland met grotere routes gaan werken. PostNL zet elektrische bakfietsen in om de langere ritten behapbaar te houden voor het personeel. Precieze inschattingen over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende jaren kan Verhagen nog niet geven. Volgens haar zullen veranderingen zo veel mogelijk via natuurlijk verloop plaatsvinden.

Er blijft een postbode aan de deur komen

Komende tijd verwacht het postbedrijf overigens nog nieuwe mensen aan te nemen. Het gaat om bezorgers die eerst voor Sandd werkten via franchisebedrijven. Voor hen was begin deze maand, bij het rondkomen van de postfusie, nog geen oplossing gevonden. Dat kwam volgens PostNL omdat de franchisebedrijven een collectieve regeling wilden. PostNL is inmiddels met de betreffende mensen zelf in gesprek en sommigen van hen zijn al aan de slag bij de onderneming.

PostNL telde vorig jaar zo’n 130 miljoen euro neer voor het inlijven van Sandd. Hierdoor denkt de onderneming te kunnen garanderen dat er ook in de toekomst overal in Nederland een postbezorger langs de deuren komt. Verhagen verwacht de eerste voordelen van de deal in de loop van dit jaar te zien.

Ondanks de verdere krimp van het postvolume wist PostNL zijn omzet vorig jaar licht te verhogen. Dankzij groei bij de pakketbezorging dikten de opbrengsten aan tot ruim 2,8 miljard euro. 

Lees ook:

Franchisenemers lijken het kind van de rekening te worden van de PostNL-overname van Sandd.

Vijf van de negen bezorgbedrijven die voor Sandd werken, moeten na de overname door PostNL waarschijnlijk de deuren sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden