Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (CDA) reageert op de fusie tussen PostNL en Sandd.

Fusie Post

PostNL en Sandd proberen alsnog toestemming te krijgen via de politiek

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (CDA) reageert op de fusie tussen PostNL en Sandd. Beeld ANP

De fusie van PostNL en Sandd is afgewezen door mededelingswaakhond ACM. De twee kloppen nu aan bij de overheid. 

Zoals een ervaren postbode zich niets aantrekt van een blaffende hond achter een hek, zo trekt PostNL zich niets aan van het geblaf van mededingingswaakhond ACM. Van mijlen ver zag het postbedrijf al aankomen dat de ACM geen vergunning zou verlenen voor de overname van concurrent Sandd.

Toen de ACM gisteren haar besluit de wereld in stuurde, volgde daarom vrijwel direct de mededeling van de twee postbedrijven dat ze dan maar toestemming vragen bij het ministerie van economische zaken. Staatssecretaris Mona Keijzer kan vanwege maatschappelijke belangen besluiten om de fusie tussen de twee toch door te laten gaan.

Ook vakbonden FNV, CNV en de Bond van Post Personeel (BVPP) riepen een paar uur later het kabinet op de overname toch vooral mogelijk te maken. Volgens de bonden loopt het werk van 50.000 postmedewerkers gevaar, omdat er steeds minder brieven worden verstuurd. Zij zien de fusie als de manier om de verdere krimp van de sector mogelijk te maken, zonder dat postmedewerkers daar de dupe van zijn.

Het lijkt haast alsof de ACM een raar besluit heeft genomen, maar op zich is het niet verwonderlijk dat de mededingingsautoriteit liever niet wil dat PostNL monopolist wordt. Zonder de concurrentie van Sandd, zo voorspelt de ACM, zullen de prijzen voor zakelijke post van bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen en overheidsorganisaties stijgen met 30 tot 40 procent. Die zakelijke post beslaat ondertussen 94 procent van de totale postmarkt, waarvan Sandd nu nog een marktaandeel heeft van 20 tot 30 procent en PostNL de rest. De prijs van de postzegel zal mét de overname meer stijgen dan zónder, voorspelt de ACM. Ook de consument, die gemiddeld acht brieven per persoon per jaar verstuurd, is dus slechter af.

Krimpende markt

PostNL en Sandd brachten daar gisteren tegenin dat het door de aanhoudende krimp erg moeilijk is voor bedrijven om rendabel te werken. De fusie zou daarom de enige manier zijn om de postvoorziening ‘bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar’ te houden in alle delen van het land. Ook wezen de bedrijven erop dat de overname noodzakelijk is om de krimpende markt ‘op een sociale manier op te blijven vangen’. Oftewel: zonder al te veel gedwongen ontslagen.

Eind vorig jaar bleek de Tweede Kamer gevoelig voor al deze argumenten: er is brede politieke steun voor het samengaan van de twee bedrijven. De kans is dan ook groot dat staatssecretaris Keijzer gebruik gaat maken van haar bevoegdheid om Sandd toch door PostNL te laten overnemen – hoe hard de ACM ook blaft.

Lees ook
Grote bedrijven proberen fusie PostNL en Sandd te voorkomen met alternatief plan

Postbezorging zou niet meer rendabel zijn als PostNL en Sandd niet fuseren tot monopolist. Maar volgens grote bedrijven die nog altijd veel post versturen is er een andere weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden