Handel

Populair in China: machines, babyvoeding, varkensvlees en afval uit Nederland

Melkpoederproducten in de nieuwe babyvoedingsfabriek van Nutricia in het Brabantse Haps. De producten gaan naar ruim 90 landen. Vooral uit China is er veel vraag naar.Beeld ANP

Het ooit zo arme China is een grote handelspartner van Nederland geworden. De export naar China groeit snel. 

Dat Nederland veel goederen uit China importeert, is bekend, maar Nederland exporteert ook aardig wat naar China. De coronacrisis heeft daar geen verandering in gebracht. Sterker nog: in de eerste vier maanden van dit jaar lag de export naar China zelfs 16 procent hoger dan vorig jaar en had die export een waarde van 3,5 miljard euro (was in januari-april 2019: 3 miljard).

Het land dat eind jaren zeventig nog bij de armste landen ter wereld hoorde en dat in 1982 voor 24 miljard aan goederen en diensten exporteerde, is sindsdien uitgegroeid tot de tweede economie ter wereld, tot de grootste werkplaats van de wereld en tot een land dat (in 2018) voor 2244 miljard euro exporteerde. Ook met Nederland wordt druk gehandeld.

In 1982 ging er nog bijna niets van China richting Nederland: nou ja, de Chinese export had toen een waarde van 200 miljoen euro, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek die gisternacht verscheen. In 2019 daarentegen was China goed voor negen procent van alle Nederlandse invoer (waarde: 43 miljard). Alleen uit Duitsland en België/Luxemburg werd meer geïmporteerd. 

China staat inmiddels zesde op de lijst van landen waarmee Nederland handelt. Nederland verkoopt meer aan China dan aan landen als Italië, Polen en Zweden. Nederlandse machines zijn in trek in China: ASML’s machines om chips mee te maken, machines voor de voedingsindustrie en graafmachines bijvoorbeeld. De machines die in de eerste vier maanden naar China werden verscheept, hadden samen een waarde van 1,1 miljard euro: bijna een derde van de waarde van de totale export naar China.

Nederlandse babymelkpoeder is nog steeds gewild in China. Hoewel de laatste schandalen rond met melamine vervuilde Chinese melkpoeder van 2011 dateren, vertrouwen veel Chinezen de Chinese babymelkpoeder nog altijd niet. De export van Nederlandse babymelkpoeder liep in de periode januari-april op tot meer dan 460 miljoen euro (was: 400 miljoen). Nederlands varkensvlees is eveneens gewild, de export ervan verdubbelde naar 334 miljoen. Dat is een gevolg van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in China, waardoor tientallen miljoenen varkens werden geruimd.

Afval

Op plek vier, vijf en zes van de meest naar China geëxporteerde producten staan geneesmiddelen, kunststoffen en industrieel afval. Die laatste stroom is een stuk kleiner geworden sinds China in 2018 de import van afval deels aan banden legde. De waarde van het geëxporteerde afval bedroeg in de eerste vier maanden van dit jaar 140 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog het dubbele.

De export van China naar Nederland (2019: 43 miljard) is veel groter dan de import van Nederlandse producten door China (2019: 9,8 miljard) maar daar past een kanttekening bij. Van die 43 miljard is maar 14 miljard echt bestemd voor Nederland, de rest wordt, na (even) eigendom te zijn geweest van een in Nederland gevestigd bedrijf, weer uitgevoerd. Dat heet wederuitvoer. Er kwam vorig jaar ook nog voor 36 miljard aan Chinese spullen Nederland binnen die vrijwel meteen werden doorgevoerd. Nederland importeert uit China vooral computers, laptops, tablets, mobiele telefoons, modems, routers, beeldschermen en elektrische machines. Ongeveer een vijfde van alle geïmporteerde kleding komt uit China, na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld.

Lees ook:

Als de een zijn dood inderdaad de ander zijn brood is, dan is de Nederlandse varkenshouder spekkoper. 

Want terwijl de Afrikaanse varkenspest huishield onder de varkenspopulatie in Azië, steeg hier de vraag naar varkens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden