ReportageInnovatie

Pop’Hub-store geeft Willie Wortels uit Nijmegen een podium voor hun vondsten

De Pop’Hub-store in Nijmegen is een nieuwe winkel waar innovaties uit de regio worden getoond aan publiek. Op de foto zijn initiatiefnemer Dick Bos en projectmanager Patrick Messmer druk in gesprek. Beeld Koen Verheijden
De Pop’Hub-store in Nijmegen is een nieuwe winkel waar innovaties uit de regio worden getoond aan publiek. Op de foto zijn initiatiefnemer Dick Bos en projectmanager Patrick Messmer druk in gesprek.Beeld Koen Verheijden

Bij de Pop’Hubstore in Nijmegen is een bonte verzameling van innovaties en uitvindingen uit de regio te vinden. Niet om te verkopen, maar om te tonen aan een breed publiek.

Cindy Cloin

Londen, Eindhoven, Amsterdam. Nergens op de wereld is een winkel te vinden waar de nieuwste innovaties van uitvinders en bedrijven aan het publiek worden getoond, zoals nu in de Nijmeegse Marikenstraat gebeurt.

Het idee voor de Pop’Hub-store komt van Dick Bos, veertig jaar lang ondernemer en de man achter StartUp Nijmegen. Hier krijgen zo’n 120 jonge ondernemers een flink pakket aan begeleiding en ondersteuning van ervaren ondernemers. Vanuit deze achtergrond miste Bos een plek waar zij hun vernieuwende producten en innovaties kunnen laten zien. “Wat vinden mensen van hun ideeën en producten? Zit het publiek er eigenlijk wel op te wachten? Wat voor vragen of discussie roept een innovatie op”, zegt Bos.

Het idee voor een Pop’Hub-store was geboren en kort voor de lockdown opende de winkel. Eind april kon de Pop’Hub-store weer open voor de bezoekers. In de winkel loop je rond tussen de uitvindingen van bijzondere Willie Wortels die op hun zolderkamer iets vernieuwends hebben uitgevonden, ontwerpen van jonge ondernemers die een nieuw product in de markt willen zetten, maar ook technologische innovaties van grote bedrijven met een miljardenomzet, zoals NXP. Bos: “Als het maar in het Rijk van Nijmegen is bedacht en ontwikkeld, dat is voor ons een belangrijke voorwaarde.”

Wonderfoon

Neem bijvoorbeeld de Wonderfoon, een ouderwetse telefoon met draaischijf in combinatie met slimme software die gebruiksvriendelijk is voor dementerende ouderen. Zo gaat de telefoon rinkelen en zodra iemand opneemt, wordt de boodschap doorgegeven dat het tijd is voor de blauwe pillen. Als iemand niet opneemt, wordt er even later teruggebeld en als dat geen effect heeft, wordt er automatisch naar een van de kinderen gebeld.

Ook kan de Wonderfoon oude meezingers afspelen en kan de verlichting in huis worden bediend via de ouderwetse telefoon. “Voor ouderen is het apparaat herkenbaar en daardoor veel makkelijker te gebruiken dan bijvoorbeeld een smartphone”, zegt Patrick Messmer, creatief projectmanager van de Pop’Hub-store.

Andere ontwerpen zijn onder meer gekleurde zonnepanelen, ontworpen door een spin-off van de Radboud Universiteit, zodat gevels voortaan op esthetisch verantwoorde wijze energie op kunnen wekken. Of een lichtgeleidende waterstraal waarin kleurtjes maar ook letters kunnen worden geprojecteerd, bedacht door Nijmegenaar Paul Kessener. Messmer: “Er zijn allerlei toepassingen te bedenken in de praktijk, zo kun je bijvoorbeeld de straal rood maken bij warm water en blauw bij koud water. Of je kunt de tekst ‘verspil geen water’ laten zien als de kraan lang aanstaat.”

In contact

Bos: “Er is nog een ondernemer nodig die de uitvinding kan toepassen in een product en het idee groot kan maken. Misschien loopt hij hier wel naar binnen.” Een belangrijke taak van de Pop’Hub-store is bedrijven en innovators met elkaar in contact te brengen, de verbinding tot stand te brengen in de hoop dat ze elkaar versterken en samen gaan werken. Bos gelooft erin, al moet de praktijk zich nog bewijzen.

Om dat nog wat extra kracht bij te zetten organiseert de Pop’Hub-store elke week een (online) bijeenkomst waar de innovators vertellen over hun uitvinding en het verhaal achter hun innovatie. Ondertussen leert de ‘toevallige’ bezoeker veel over wat er in de regio aan innovaties plaatsvindt. Messmer: “Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de chips die in vrijwel elke auto zitten door NXP in Nijmegen worden gemaakt. Het opent ogen en mensen leren hier iets nieuws.”

En het roept ook weleens discussie op. Is een algoritme dat elk kunstwerk van Van Gogh perfect kan uitprinten met een 3D-printer, inclusief het reliëf van de verf mooi of juist verwerpelijk? U mag het zeggen. Omdat het snel gaat in de wereld van de innovaties, heeft de winkel een flexibele inrichting en maken de uitvindingen en producten gemiddeld na een maand of twee weer plaats voor iets nieuws.

Lees ook:

Eindhoven is een koploper op het gebied van innovatie, met dank aan de typisch Nederlandse cultuur van samenwerken

Nederland scoort zeer goed in innovatie gericht op slimme landbouw, 3D-systemen en slimme gezondheidstoepassingen. In het bijzonder het zuidoosten van Brabant is een wereldwijde koploper.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden