Levensverzekeraar

Polishouders van de failliete levensverzekeraar Conservatrix weten nog altijd niet waar ze aan toe zijn

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het duurt allemaal toch wat langer dan gedacht. Eigenlijk hadden de curatoren van de failliet verklaarde levensverzekeraar Conservatrix in het tweede kwartaal van dit jaar al een opkoper willen presenteren voor de inboedel, en daarmee ook de onzekerheid weg te nemen waar de polishouders nu al maanden in verkeren. Maar dat moment komt nu niet voor september. Dat melden de curatoren in een verslag van de stand van zaken bij de verzekeraar uit Baarn.

Conservatrix ging in december kopje onder, en sindsdien weten de pakweg 45.000 polishouders niet waar ze financieel aan toe zijn. In totaal hebben zij ongeveer 71.000 polissen uitstaan bij de levensverzekeraar, veelal pensioenregelingen voor hun oude dag. Er was binnen de verzekeraar echter te weinig geld in kas om die uitkeringen nog helemaal te kunnen voldoen. Eerder maakten de twee curatoren van Wyn & Stael Advocaten, die in december door de rechter zijn aangewezen, al bekend dat er waarschijnlijk 10 tot 30 procent van de beloofde uitkeringen zal afgaan.

Geheimhouding

Het is nog niet duidelijk waar dat percentage precies op uit zal komen. Dat hangt af van de prijs waarvoor de curatoren de inboedel van de hand kunnen doen. Hoe beter die deal, hoe meer er voor de polishouders over blijft. Uit het verslag dat de curatoren vorige week al online zetten, blijkt in elk geval dát er met kandidaat-kopers wordt gesproken. Hoe die gesprekken lopen en om wie het gaat staat er niet, ze hebben verklaringen van geheimhouding getekend.

Ondertussen hebben polishouders al sinds maart te kampen met een korting van 30 procent op hun uitkering. Wie in zijn oorspronkelijke contract met de verzekeraar nog recht had op een winstdeling – een extraatje bovenop de gewone uitkering – moet daar ook afstand van doen, schrijven de curatoren. Blijven die extraatjes in stand, dan zou de inboedel volgens hen amper te verkopen zijn; voor kopers is die dan niet aantrekkelijk genoeg meer.

Stichting Polishouders Conservatrix stelt dat het om een grote groep mensen gaat, die hierdoor nog eens extra gekort wordt. Precieze cijfers zijn er niet, maar “potentieel gaat dit over veel geld, wat de polishouders door de neus wordt geboord”, zegt Dirk Jongmans van de belangengroep.

Minimaal

De 30 procent korting die polishouders nu moeten slikken, is gebaseerd op wat de curatoren minimaal van een verkoop van de inboedel verwachten. Als die verkoop toch zonniger blijkt uit te vallen, krijgen de polishouders het verschil alsnog nagestort. Op de site van de Stichting Polishouders vragen Jan (74) en Corry (72) Janssen uit Renkum zich af of ze dat moment überhaupt gaan meemaken.

Er is nog een sprankje hoop dat de voormalig eigenaar van Conservatrix, de Amerikaan Greg Lindberg, geld zal storten bij de verzekeraar. Lindberg heeft Conservatrix in 2017 overgenomen en destijds aan toezichthouder De Nederlandsche Bank beloofd dat hij kapitaal zal bijstorten als de verzekeraar ooit geld tekort mocht komen. Lindberg heeft zich niet aan die afspraak gehouden. Ruim een jaar geleden werd hij daarom in een kort geding gedwongen om alsnog bij te storten, wat hij vervolgens ook naliet.

Daarom moet hij nu een dwangsom van 150 miljoen betalen. Als hij dat doet, zijn de verzekeraar en al haar polishouders in één klap uit de problemen. “Er is nu een gat van zo’n 100 miljoen euro”, zegt Jongmans. “Dan helpt 150 miljoen euro meer dan prima.” Veel vertrouwen dat dit ook echt gebeurt, heeft hij niet. Ten eerste vecht Lindberg die dwangsom aan in een zaak die deze week mondeling behandeld wordt. Maar dan nog is het de vraag of hij wel kán betalen, zegt Jongmans. Lindberg zit een zevenjarige celstraf uit in de Verenigde Staten vanwege omkoping en fraude. Volgens Jongmans heeft hij nog vele andere schuldeisers.

Lees ook:

Waarom levensverzekeraars in zwaar weer zitten

Dat levensverzekeraar Conservatrix vorige maand omviel, lijkt een uitzondering. Maar in feite zit de hele sector in zwaar weer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden